Kopš valsts budžeta izstrādes degvielas cena kāpusi par 10 santīmiem; lielākie tēriņi IeM un AM

Kopš šā gada valsts budžeta izstrādes degvielas cenas Latvijā kāpušas par apmēram desmit santīmiem litrā un lielākie tēriņi par degvielu šogad plānoti Iekšlietu ministrijai (IeM) un Aizsardzības ministrijai (AM), liecina aģentūras LETA apkopotie dati.

Finanšu ministrijas (FM) informācija liecina, ka šā gada valsts budžetā izdevumiem degvielai visām valsts pārvaldes institūcijām kopumā paredzēti 12,75 miljoni latu, no kuriem IeM izdevumos paredzēti 5 588 713 lati, bet AM - 2 046 152 lati.

Starp lielākajiem degvielas patērētājiem ir arī Zemkopības ministrija un tās padotības iestādes - 1 246 841 lats, Veselības ministrija - 1 223 083 lati un Finanšu ministrija - 704 205 lati.

2012.gada valsts budžeta sagatavošana un lemšana par konsolidācijas pasākumiem notika pērnā gada rudenī, kad degvielas cenas par litru bija par aptuveni desmit santīmiem litrā zemākas.

Piemēram, LETA arhīva dati liecina, ka pērn oktobrī, laikā, kad ministrija sāka apkopot budžeta pieprasījumus, 95 markas degvielas litrs un dīzeļdegvielas litrs maksāja ap 90 santīmiem. Savukārt šonedēļ cenas jau pārsniedza latu litrā un to kāpums tiek prognozēts arī turpmāk.

FM gan norāda, ka likums "Par valsts budžetu 2012.gadam" nav apstiprināts tik sīkā kodu detalizācijā, kā izdevumi degvielai, līdz ar to, budžeta izpildītājiem ir tiesības veikt izmaiņas apstiprinātajās tāmēs, novirzot līdzekļus no viena izdevumu posteņa uz citu.

Jau ziņots, ka degvielas cenas Latvijā turpina kāpt, šonedēļ pārsniedzot vienu latu par degvielas litru. Vakar degvielas tirgotāja "Latvija Statoil" uzpildes stacijās 95.markas benzīns maksā jau 1,019 latus, bet 98.markas benzīns - 1,049 latus litrā.

Dīzeļdegviela maksāja 99,9 santīmus litrā.

Finanšu ministrija gan uzsvērusi, ka degvielas cenu kāpumam nav izteikta ietekme uz Māstrihtas kritēriju izpildi, jo tā nav lokāla rakstura parādība un cenas aptuveni vienādos tempos aug visā Eiropas Savienībā.

Nelielas atšķirības mēnešu ietvaros var radīt tikai laiks, kurā attiecīgās valsts degvielas tirgotāji ir iepirkuši kārtējās degvielas rezerves, kas gan ilgtermiņā nerada būtiskas cenu pieaugumu starpības.

Tāpēc reaģējot uz augošajiem inflācijas riskiem, FM ir paaugstinājusi inflācijas prognozi 2012.gadam līdz 2,6%.

Svarīgākais