Iedzīvotāji, strādājot ārzemēs, visbiežāk gūst traumas un sasirgst ar akūtām kaitēm

Katru gadu pieaug to Latvijas iedzīvotāju skaits, kas uz ārvalstīm dodas strādāt un pelnīt sev iztiku. Dažādās nozarēs strādājošajiem Latvijas iedzīvotājiem, kas darījumu braucienos jeb komandējumos dodas ārpus Latvijas, visbiežāk mediķu palīdzību nākas meklēt dažādu traumu un akūtu saslimšanu gadījumos, liecina If Apdrošināšana dati.

Šī gada janvārī un februārī, salīdzinot ar iepriekšējā gada pirmo divu mēnešu datiem, tādu darījumu braucienu skaits, kas ir saistīti ar fizisku darbu, pieaudzis par 15%. Turklāt šis ir viens no ceļojumu apdrošināšanas veidiem, kas klientu vidū katru gadu kļūst arvien pieprasītāks. 2011.gadā šādu darījumu braucienu (komandējumu) skaits, salīdzinot ar 2010.gadu, pieauga par 26%. Savukārt 2010.gadā, salīdzinot ar gadu iepriekš, pieaugums bija pat 35%.

"Jau vairāku gadu garumā kā pārliecinoši populārākais Latvijas iedzīvotāju galamērķis darbam ārvalstīs ir Vācija. Tāpat salīdzinoši daudz strādājošo dodas uz Zviedriju, Beļģiju, Lielbritāniju, Itāliju un Franciju. Ceļojumu apdrošināšanas polisi, kas paredz tā saukto darījumu braucienu jeb komandējumu, ietverot fiziska darba veikšanu, visbiežāk izvēlas cilvēki, kas ārvalstīs ir nodarbināti dažādu darbu veikšanā būvniecības uzņēmumos, kā arī ir saistīti ar transporta pārvadājumu uzņēmumiem, kā arī ir nodarbināti lauksaimniecības darbu veikšanā vai pakalpojumu sfērā," norāda If Apdrošināšana Atlīdzību nodaļas vadītāja Iluta Šķipsna.

Saskaņā ar If Apdrošināšana datiem pagājušajā gadā visbiežāk (41% gadījumu) cilvēki guvuši dažādas traumas - ķermeņa un ekstremitāšu sasitumus, sastiepumus, kā arī roku un kāju izmežģījumus un dažādus lūzumus.

Vēl 31% gadījumu strādājošie Latvijas iedzīvotāji sasirguši ar kādu akūtu saslimšanu - visbiežāk ar dažādam vīrusu infekcijām, angīnu, vēdersāpēm un tamlīdzīgām kaitēm. Tāpat samērā bieži - 19% - cilvēki cietuši no kādiem hronisku kaišu paasinājumiem (piemēram, bronhiālās astmas, gastrīta, veģetatīvās distonijas un citām). Vēl šogad 5% gadījumu If Apdrošināšana klientiem nācies meklēt mediķu palīdzību infarkta vai insulta gadījumos. Atsevišķos gadījumos gūti apdegumi vai klients saslimis ar vējbakām.

Ekonomika

Aptuveni divās trešdaļās apdzīvoto vietu, kur siltumapgādi nodrošina regulēti pakalpojumu sniedzēji, siltumenerģijas tarifi oktobrī būs zemāki nekā gadu iepriekš, liecina Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) apkopotie dati. SPRK ik nedēļu saņem siltumenerģijas tarifus vērtēšanai, tostarp ir komersanti, kuriem tarifs mainās vairākas reizes gadā. Oktobrī zemāki tarifi spēkā stāsies 34 komersantiem, bet septiņiem – pieaugs, informē SPRK.