LDDK: Maksātnespējas likumam jāstājas spēkā līdz 2010.gada 1.aprīlim

Šodien Ministru kabineta komisijā konceptuāli tika apstiprināts jaunais Tieslietu ministrijas sagatavotais Maksātnespējas likumprojekts, dodot vēl nedēļu laika, lai precizētu atsevišķas nesaskaņotās normas līdz 10.novembrim, kad to plānots skatīt MK pirms iesniegšanas Saeimā.

Latvijas Darba devēju konfederācija (LDDK) konceptuāli atbalsta likumprojekta virzīšanu izskatīšanai tālāk ne tikai Saeimas Juridiskajā komisijā, bet arī Tautsaimniecības komisijā, kur sagaidāmas vēl smagas diskusijas, jo tautsaimniecības atveseļošanās interesēs ir panākt likumprojektam spēkā stāšanos ar 2010. gada 1.aprīlī, informē LDDK korporatīvās sociālās atbildības un komunikāciju eksperte Agnese Alksne.

"Saasinoties konkurencei likumdošanas normu nepilnības bieži vien tiek izmantotas ļaunprātīgos nolūkos konkurences cīņā starp uzņēmējiem. Lai to nepieļautu, ir nepieciešams atbilstošs tiesiskais ietvars un atvieglota uzņēmuma likvidēšanas procedūra, kas ļautu šo procesu organizēt saprātīgi un atbilstoši labākajai prakse citās valstīs," uzskata LDDK ģenerāldirektore Elīna Egle.

Saeimas komisijās ieinteresēto pušu starpā vēl paredzamas plašas un smagas diskusijas, tomēr uzņēmējiem būtiski ir divi aspekti: pirmais, lai maksātnespējas likuma normas netiek izmantotas ļaunprātīgi ar mērķi kaitēt uzņēmumam un šajā ziņā būtiski uzsvērt, ka ierobežojošas darbības varēs tikt piemērotas tikai pret uzņēmumu, kuram jau ir pasludināta maksātnespēja. Otrais, uzņēmumiem ir svarīgi iespējami ātri atgūt no maksātnespējīgā sadarbības partneriem - debitora parādus. Paralēli šiem diviem nosauktajiem aspektiem Saeimā tiks diskutēts arī par administratoru atlīdzības apmēru un depozīta maksas ieviešanas nepieciešamību un tās apmēru.

Likumprojekta izstrāde tika uzsākta ar mērķi vienkāršot un paātrināt uzņēmumu likvidācijas procesu, jo, ja Latvijas likumdošana uzņēmuma dibināšanas ziņā ir konkurētspējīga, tad uzņēmumu likvidācijas ziņā, iepriekšējos gados, ir saņēmusi vienu no sliktākajiem rādītājiem ikgadējā pētījumā "Doing Business".

Ekonomika

Banka "Citadele" pirmdien, 7.oktobrī, sāks augstākās prioritātes nenodrošināto obligāciju pirmā laidiena publisko piedāvājumu 10 līdz 35 miljonu eiro apmērā, teikts bankas paziņojumā biržai "Nasdaq Riga".