Pērn dzīvokļu cenas sadārdzinājušās tikai Rīgā un Jūrmalā

Pagājušajā gadā Latvijas nekustamo īpašumu dzīvokļu tirgus attīstījies divos virzienos – visā Latvijas teritorijā dzīvokļu vidējā cena attīstījusies ar mīnusa zīmi, savukārt Rīgas centrā un jaunajos projektos, kā arī Jūrmalā bija vērojams kāpums, uzsver Arco Real Estate valdes loceklis Māris Laukalējs.

Cenu starpības visā Latvijā ir ļoti lielas – vidējā cena dzīvoklim tādā vietā kā Līvanos ir 120 EUR/m2, bet Rīgā sērijveida dzīvokļa cena 2011.gada decembra beigās ir 583 EUR/m2, savukārt Jūrmalā ekskluzīva dzīvokļa vidējā cena ir jau 4 500 EUR/m2.

Vienā no aktīvākajiem tirgus segmentiem – sērijveida dzīvokļu tirgū – 2011.gadā tika novērota cenu lejupslīde. Savukārt jebkāda veida apbūves zemes tirgū cenu līmenis būtiski nav mainījies, pārsvarā tas nedaudz samazinājies un aktivitāte ir minimāla, informē Arco Real Estate pārstāve Kristiāna Bareika.

Nekustamā īpašuma tirgū pērn situācija kļuvusi neviendabīga – tirgus sadalās segmentos, kuros ir novērojama gan cenu lejupslīde, gan pieaugums. Tomēr praktiski visos tirgus segmentos augsts pieprasījums saglabājas pēc kvalitatīviem īpašumiem par tirgus situācijai atbilstošām cenām.

Līdzīgi kā 2010.gadā, daudz nekustamā īpašuma darījumu notikuši skaidrā naudā, nepiesaistot banku finansējumu, lai gan 2011.gadā kredītiestāžu aizņēmumu nekustamā īpašuma iegādei izmantoja arvien biežāk.

Liels darījumu īpatsvars bijis ar piespiedu pārdošanas raksturu, bankām atsavinot ieķīlātos nekustamos īpašumus. Bieži vien īpašumus izsolē iegādājās ar bankām saistīti uzņēmumi un lielākoties tos pārdošanā nepiedāvāja vai arī tie nonāca piedāvājumā pakāpeniski.

Pateicoties salīdzinoši lielajam pieprasījumam jauno mājokļu segmentā, parādījās interese par jaunu daudzdzīvokļu ēku attīstību un būvniecību.