Kāposti lētāki nekā pērn

Gada laikā visu triju Baltijas valstu galvaspilsētu veikalos ir būtiski pieaugusi cukura cena, liecina Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra dati. Tallinā cukura cena 2011. gada decembrī sasniedza 0,93 Ls/kg, Viļņā 0,82 Ls/kg un Rīgā 0,88 Ls/kg.

Savukārt vislielākais cenu samazinājums Baltijas valstīs bija baltajiem galviņkāpostiem. Tallinā kāpostu cena samazinājās par 59%, Viļņā par 54%, Rīgā par 36%.

«Visās Baltijas valstīs pārtikas tirgū lielākā vai mazākā mērā ir atspoguļojušies tie procesi, kas notikuši pasaules tirgū. Cukura cena pagājušajā gadā pasaulē pieauga, līdz ar to tas kļuva dārgāks arī Baltijā. Tas pats notika ar kafijas cenu. Bet gada beigās pasaulē kafijas cenas atkal samazinājās līdz gada sākuma līmenim. Savukārt cukuram bija ražošanas pieaugums pasaulē par apmēram 4% un jau otro gadu pēc kārtas ražošana pārsniedza patēriņu, kas izsauca cenu samazināšanos gada beigās. Tāpēc kafijas un cukura cenai Baltijā arī vajadzētu vai nu samazināties, vai vismaz nekļūt augstākai. Bet dārzeņu cenu samazinājumu radīja ecoli baktērijas skandāls Eiropā,» skaidroja Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra vadītāja, asoc. prof., Dr.oec. Ingūna Gulbe.

Ekonomika

Transporta enerģijas likums paredz veicināt transporta nozares “zaļināšanu”, ieviešot transporta enerģijas modernizēšanas pienākumus, kā arī samazināt patēriņam nodotās transporta enerģijas siltumnīcefekta gāzes emisiju intensitāti par vismaz 16% līdz 2030. gadam.

Svarīgākais