Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Benzīna cenu nākamgad kāpinās jauna nodeva

© F64 Photo Agency

Neraugoties uz degvielas cenu kāpumu, kas automašīnu īpašniekus vajā gadu no gada, ar iespējamu benzīna sadārdzināšanos jārēķinās arī nākotnē.

Nodeva par degvielas rezervju glabāšanu, ko iekasēs, sākot ar nākamo gadu, benzīna cenu paaugstinās par apmēram 1,6 santīmiem litrā, protams, ar nosacījumu, ka degvielas produktu cenas pasaules biržās un ASV dolāra kurss paliks nemainīgs.

Ministru kabinets savā pēdējā šā gada sēdē nolēma, ka jāmaina valsts naftas rezervju glabāšanas sistēma, no nākamā gada ieviešot nodevu par šo rezervju glabāšanu. Tas ir nepieciešams, lai pilnībā nodrošinātu valsts naftas produktu drošības rezervi 90 dienu patēriņam.

Saskaņā ar valdības gribu valsts nodeva būs 17,33 lati par katru iepriekšējā mēnesī realizēto degvielas tonnu pirmās kategorijas naftas produktiem. Komersantiem šo nodevu būs jāsāk maksāt 2012. gada februārī par janvārī realizētā benzīna apjomu. Ekonomikas ministrija (EM), kas izstrādāja attiecīgo noteikumu projektu, jau pašlaik atzīst, ka komersanti, kam būs pienākums maksāt valsts nodevu par drošības rezervju uzturēšanu, savus izdevumus kompensēs, palielinot degvielas cenu. Pēc EM aplēsēm, benzīna cena varētu palielināties par 0,0133 latiem litrā, savukārt dīzeļdegvielas cena samazināties par 0,2 santīmiem litrā.

Latvija Statoil vadības grupas pārstāvis Artūrs Eglītis Neatkarīgajai norādīja, ka saskaņā ar Latvijas Degvielas tirgotāju asociācijas datiem benzīna cenas janvārī naftas rezervju nodevas ieviešanas dēļ varētu paaugstināties par apmēram 1,6 santīmiem (ieskaitot pievienotās vērtības nodokli). Šie aprēķini veikti ar nosacījumu, ja degvielas produktu cenas pasaules biržās un ASV dolāra kurss būs nemainīgi. «Ja cena biržās un ASV dolāra kurss samazināsies, benzīna cenu paaugstinājumu klienti varētu arī nejust,» pieļāva A. Eglītis.

Degvielas mazumtirdzniecības uzņēmuma ViršiA valdes loceklis Andris Priedītis Neatkarīgajai uzsvēra, ka līdz ar jaunās nodevas ieviešanu nelielu degvielas sadārdzinājumu izjutīs tie autovadītāji, kuru transportlīdzeklis patērē benzīnu. «Tajā pašā laikā benzīna īpatsvars Latvijas degvielas tirgū aizņem vien ceturto daļu, turklāt ar tendenci samazināties. Savukārt, ņemot vērā, ka dīzeļdegvielas rezervju uzglabāšanas cena kritīs, samazināsies dīzeļdegvielas cena arī degvielas uzpildes stacijās. Domāju, ka jaunās nodevas ieviešana pārdotās degvielas apjomus neietekmēs, kā arī benzīna cena mainīsies vien uzliktās valsts nodevas apmērā,» teica A. Priedītis.

Uzņēmējs norādīja, ka līdz ar nodevas ieviešanu ikvienai degvielas uzpildes stacijai būs nepieciešams vairāk apgrozāmo līdzekļu, kas savukārt nozīmēs, ka tirgū paliks tikai spēcīgākie un lielākie tirgus dalībnieki. Mazajiem vietējiem tirgotājiem būšot grūtāk noturēties tirgū.

«Jau šis gads bija zīmīgs ar to, ka no degvielas tirgus arvien vairāk pazuda mazie degvielas tirgotāji. Mazās degvielas uzpildes stacijas tika gan pārdotas, gan iznomātas, gan pārgāja franšīzē pie lielajiem degvielas tirgotājiem. Samazinoties konkurencei, lielie tirgus dalībnieki iegūst vēl lielākas tirgus daļas un iespēju ietekmēt degvielas cenas valstī,» piebilda A. Priedītis.

Līdz 2010. gada septembrim naftas rezervju uzturēšanu 36 patēriņa dienām nodrošināja komersanti, bet 54 dienām – valsts. Taču šo kārtību nozares pārstāvji kritizēja, uzsverot, ka tā ir dārga un sarežģīta. Tāpēc tās vietā tika ieviesta progresīvāka un mazāk birokrātiska sistēma – valsts EM personā pilda naftas rezervju uzturēšanas iestādes (Centrālās krājumu uzturēšanas struktūras) funkcijas. Saskaņā ar šo kārtību EM jārīko konkursi, lai izvēlētos uzņēmējus, kas nodrošinātu valsts naftas rezervju glabāšanu.

***

Iespējamās cenas izmaiņas 2012. gadā*

+ Degvielas rezervju nodeva 1,3 santīmi/l

Benzīna cena 28. decembrī Iespējamās cenas izmaiņas 2012. gadā*

Degvielas cena un mazumtirdzniecības uzcenojums 48,7 48,7

Akcīze 26,9 26,9

Degvielas rezervju nodeva – 1,3

PVN (22%) 16,7 16,9

Mazumtirdzniecības cena 92,3 93,8

* Ar nosacījumu, ja nemainās degvielas pamatcena un mazumtirdzniecības uzcenojums

***

Benzīna 95 Ultima cena decembrī, Ls/l

2011. gada decembris

1 0,905

2 0,915

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13 0,909

14

15

16

17

18

19

20 0,914

21

22 0,917

23 0,921

24

25

26

27 0,921

28 0,923