Valsts kases pārvaldnieks: Latvija vienmēr izpildījusi uzdevumus labāk nekā plānots

Lai atdotu valsts parādu, ieņēmumiem no valsts budžeta ir jābūt lielākiem par izdevumiem. Tāpēc šobrīd tiek runāts nevis par parāda atdošanu, bet gan refinansēšanu, intervijā LNT raidījumam 900 sekundes norāda Valsts kases pārvaldnieks Kaspars Āboliņš.

Šim procesam Valsts kase nevar piesaistīt jebkurus resursus. «Mēs neesam banka un mēs nevaram iegūt līdzekļus, piemēram, no privātpersonām, vienlaikus mums ir iespēja sadarboties ar pašvaldībām,» teic Āboliņš.

Viņš gan neuzskata, ka pašvaldību piesaiste Valsts kasei būtu jāveic caur likumu, bet gan caur uzticamu pakalpojumu servisa līmeni.

Pārvaldnieks gan atzīst, ja šobrīd uz Valsts kasi pārietu visas pašvaldības, varētu rasties problēmas tehniskās sistēmas apkalpošanas procesā, tomēr pie tā tiekot strādāts.

Āboliņš pauž pārliecību, ka «nauda ir jāaizņemas, kad to nevajag, kad tā ir lēta», tāpēc šī gada jūnijā starptautiskajos finanšu tirgos izlaistas obligācijas 500 miljonu dolāru apmērā, kas veicinātu investoru piesaisti nākamajam gadam.

Parāda refinansēšanai esot jau piesaistīti resursi. Kā papildus resurs varētu būt pašvaldību finanšu pārvaldīšana, veicot darbības ar kontu atlikumiem. Tāpat veikts aizņēmums no Pasaules bankas 100 miljonu eiro apmērā.

Viņš atzīmē, ka, pievēršoties refinansēšanas procesam, Latvija nav unikālā pozīcijā. Eiropas valstīm ir lieli parādi, un Eiropas krīzi ietekmējis tieši tas, ka valstis nav spējušas veiksmīgi refinansēt savus aizdevumus.

Attiecībā uz reitingu aģentūras Finch vērtējumu, Āboliņš uzsver, ka aģentūra ir samazinājusi nevis reitingu, bet gaidas. Mūsu gadījumā tikts saglabāts reitings ar stabilu nākotnes skatījumu. Valsts kases pārvaldnieks to vērtē pozitīvi, ņemot vērā, ka ārējie faktori šobrīd ir ļoti nopietni.

Jautāts par budžetu, Āboliņš uzskata, ka tas veidots balstoties uz konservatīvām prognozēm, un valdība nav lēmusi ļauties lieliem riskiem.

Viņaprāt, valsts izvirzītie mērķi uz 2014. gadu ir sasniedzami, uzsverot, ka Latvija faktiski vienmēr ir izpildījusi uzdevumus labāk nekā plānots. Arī šis budžets izpildīts veiksmīgāk nekā solīts starptautiskajiem aizdevējiem un investoriem.

Vērtējot nodokļus, vislabāk izpildījies uzņēmuma ienākumu nodoklis (par 158%), tāpat pozitīvi rādījumi ir pievienotās vērtības nodoklim (par 94%), kas vēl pieaugs decembra mēnesī.

Svarīgākais