Igaunijas, Lietuvas un Zviedrijas premjeri atzinīgi vērtējot Latvijas valdības lēmumus par budžetu

Igaunijas, Lietuvas un Zviedrijas premjerministri atzinīgi vērtējot lēmumus par 2010.gada valsts budžetu, kurus šodien pieņēmusi Latvijas valdība.

Kā informēja Valsts kancelejas Komunikācijas departamenta konsultante Zanda Šadre, Ministru prezidenta Valda Dombrovska (JL) šodien Stokholmā notikušās tikšanās laikā ar Skandināvijas un Baltijas valstu premjerministriem Igaunijas premjerministrs Andruss Ansips un Lietuvas premjerministrs Andrjus Kubiļus izteikuši atzinību par Latvijas paveikto un aicinājuši Ziemeļvalstis turpināt atbalstīt Latviju. Arī Zviedrijas premjers Frederiks Reinfelts esot atzinīgi vērtējis Latvijas pieņemtos lēmumus.

Tikšanās laikā notika konsultācijas par aktuāliem reģionāliem un starptautiskās dienaskārtības jautājumiem. Latvijai viens no būtiskākajiem sarunu tematiem bija ekonomiskā situācija reģionā. Dombrovskis Skandināvijas un Baltijas valstu kolēģus informēja par Latvijas ekonomikas atjaunošanās pazīmēm, pastāstīja Šadre.

Pārrunājot klimata pārmaiņu jautājumus, valdību vadītāji pauda vispārēju izpratni, ka decembrī paredzētajā Kopenhāgenas klimata pārmaiņu konferencē ir svarīgi panākt politiski saistošu vienošanos par nākotnes globālo klimata politiku. Galvenais diskusiju temats šajā saistībā ir nepieciešamība panākt vienošanos par finansēšanas modeli. Latvijas valdības vadītājs uzsvēra, ka iemaksu sistēmai ir jābūt balstītai uz diviem principiem - maksātspēja un CO2 emisijas intensitāte. Šis būs viens no tematiem 29.oktobrī un 30.oktobrī paredzētajā Eiropadomes sanāksmē Briselē.

Saistībā ar aktuālo situāciju reģiona enerģētikas jautājumos tika pārrunāta virzība uz vienotu Skandināvijas un Baltijas enerģijas tirgu, kas ir viena no būtiskākajām prioritātēm reģiona sadarbības kontekstā. Tāpat valstu valdību vadītāji uzsvēra enerģijas drošības un enerģijas avotu dažādošanas nozīmi.

Uz kārtējo NB8 formāta tikšanos bija ieradušies Zviedrijas, Lietuvas, Igaunijas un Latvijas premjerministri, kā arī Somijas premjerministrs Mati Vanhanens, Norvēģijas premjerministrs Jenss Stoltenbergs, Dānijas premjerministrs Lars Lēke Rasmusens un Īslandes premjerministre Johanna Sigurdardotira.

Ekonomika

Eiropas Savienības Tiesa piektdien nolēma atcelt Mobilitātes pakotnē noteikto prasību, kas uzliek par pienākumu kravas transportlīdzekļiem ik pēc astoņām nedēļām atgriezties transportlīdzekļu reģistrācijas valstī, aģentūru LETA informēja Satiksmes ministrijā (SM).

Svarīgākais