Arestē Krājbankas vadītāju īpašumus

Līdz ar kriminālprocesā aizdomās turamā statusa noteikšanu Latvijas Krājbankas prezidentam Ivaram Priedītim, tās līdzīpašniekam Vladimiram Antonovam un bankas valdes locekļiem Dzintaram Pelcbergam un Mārtiņam Zalānam policija vakar uzlika arestu viņu mantai.

«Viņu pastrādātie likumpārkāpumi kvalificējami kā sevišķi smagi noziegumi,» paskaidroja Valsts policijas priekšnieks ģenerālis Ints Ķuzis.

Arestēto īpašumu saraktā nonācis I. Priedīša nekustamais īpašums, automašīnas un kapitāldaļas, Dz. Pelcberga nekustamais īpašums un automašīna, M. Zalāna nekustamais īpašums, kapitāldaļas un pat vairāki transporta līdzekļi. Londonā dzīvojošā V. Antonova īpašumi Latvijā vai nu nav pamanīti, vai tādu te nav. Uz viņa īpašumiem pasaulē pretendēt gribētu Lietuva.

I. Priedīša un M. Zalāna advokāts Saulvedis Vārpiņš pastāstīja, ka abiem viņa aizstāvamajiem lēmumi par viņu atzīšanu par aizdomās turētajiem papildināti ar jauniem Krimināllikuma pantiem, kuri paredz smagākus sodus nekā tie, kas tika nosaukti saistībā ar viņu aizturēšanu. Pēc tam apcietinājumā palika tikai I. Priedītis. Advokāta versija ir tāda, ka policija gatavojas nākamajai pirmdienai, kad jānotiek I. Priedītim noteiktā drošības līdzekļa pārskatīšanai. Advokāta vārdiem runājot, tādējādi policija radot «iespaidu par lietas nopietnību», «lai tiesai neienāktu prātā izmeklēšanas tiesneša lēmumu par apcietinājuma piemērošanu atcelt». Tomēr grūti noticēt, ka sabiedrība par Krājbankas lietas nopietnību vēl ir jāpārliecina.

Ekonomika

Gada inflācija eirozonā septembrī samazinājusies līdz 1,8% salīdzinājumā ar 2,2% augustā, tādējādi reģistrēts zemākais līmenis kopš 2021.gada aprīļa, liecina otrdien publiskotais Eiropas Savienības statistikas departamenta "Eurostat" ātrais novērtējums.