Finanšu un kapitāla tirgus komisija nosaka ierobežojumus "Latvijas Krājbankai"

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas padome šodien sēdē ir pieņēmusi lēmumu par ierobežojumu noteikšanu akciju sabiedrībai "Latvijas Krājbanka".

Šāds lēmums ir pieņemts, ņemot vērā notikumus AS "Latvijas Krājbanka" mātes bankā "Snoras" un to iespējamo tālāko ietekmi uz "Latvijas Krājbankas" finansiālo stabilitāti un tās maksātspēju, kā arī vērojamo noguldījumu pieprasījumu Bankā. Komisijai ir pienākums nekavējoties veikt pasākumus saskaņā ar Kredītiestāžu likumā noteikto, lai novērstu kredītiestādes darbībā trūkumus, kuri apdraud vai varētu apdraudēt kādas kredītiestādes vai visa kredītiestāžu sektora stabilu darbību, traucē pienācīgi veikt darījumus, kā arī sniegt finanšu pakalpojumus.

Saskaņā ar šo lēmumu "Latvijas Krājbankai" ir noteikts aizliegums veikt debeta operācijas jebkurā valūtā, tai skaitā ar internetbanku, bankomātiem un skaidrā naudā, klientiem gan fiziskām, gan juridiskām personām par summu, kas pārsniedz 100 000 euro viena kalendārā mēneša laikā, nra.lv informēja Finanšu un kapitāla tirgus komisija.

Saistību izpildes ierobežojumi nav attiecināmi uz naudas līdzekļiem, kuri tiks ieskaitīti klientu kontos pēc šā lēmuma pieņemšanas dienas, "Latvijas Krājbankas" un klientu maksājumiem valsts budžetā, maksājumiem valsts un pašvaldību iestādēm, darījumiem ar Latvijas Banku, Latvijas valsts iekšējā aizņēmuma vērtspapīru iegādi, maksājumiem komercsabiedrībām, kuru darbība saistīta ar preču ražošanu un pakalpojumu sniegšanu valsts un pašvaldību regulējamās nozarēs, piesaistīto noguldījumu procentu maksājumiem un klientu maksājumiem Bankai un tās meitas sabiedrībām.

Komisijas noteiktais ierobežojumu apmērs vienam klientam ir samērots ar Noguldījumu garantiju likumā noteikto summu, t.i., Komisija, ir saglabājusi "Latvijas Krājbankas" klientu tiesības uz noguldījumu valsts garantētās atlīdzības apmērā, bet ne vairāk kā 100 000 euro, kas pārrēķināti latos saskaņā ar Latvijas Bankas noteikto valūtas kursu dienā, kad iestājies noguldījumu nepieejamības gadījums.

Tādējādi, veicot izmaksas klientiem līdz 100 000 euro apmērā, "Latvijas Krājbankas" turpmākā darbība un finansiālā stabilitāte ir prognozējama un rada mērenas noguldījumu izmaiņas Bankā, nodrošinot darbības stabilitāti un maksātspēju.

Ierobežojumi stājas spēkā ar lēmuma pieņemšanas brīdi un to darbības termiņš ir viens mēnesis.

Svarīgākais