Apdrošināšanas izmaksātās summas sasniedz gandrīz miljonu

Ar katru gadu Latvijā palielinās apdrošināšanas sabiedrību piedāvāto pakalpojumu klāsts visdažādākajās jomās, radot iespēju iedzīvotājiem izvēlēties vispiemērotāko un nepieciešamāko un bieži vien summas, kuras kā atlīdzība jāizmaksā apdrošināšanas sabiedrībām sasniedz vairākus tūkstošus latu.

Latvijas lielākais apdrošināšanas firma a/s ”Balta” oktobrī izmaksājusi gandrīz 900 000 latu lielu apdrošināšanas atlīdzību uzņēmumiem SIA „Retex būve” un tās īrniekam „Vital-Medica”, kuru īpašumi jūlija sākumā cieta ļaunprātīgā dedzināšanā biroju un noliktavu kompleksā „Baltais vējš”. Šī bija otrā lielākā izmaksātā atlīdzība „Baltas” pastāvēšanas vēsturē.

„Uguns nodarītais postījumu apmērs bija iespaidīgs un mūsu klienti zaudēja ne tikai savu mantu, bet arī darbībai nepieciešamās telpas. Apzinoties savu atbildību klientu priekšā, mēs uzreiz pēc negadījuma uzsākām ēkas un telpu atjaunošanas darbus. Pašlaik jau ir pabeigts biroju telpu atjaunošana, savukārt nākamā gada vasarā darbu atsāks arī noliktavas. Gandarījums ir par sadarbību ar īpašuma apdrošināšanas kompāniju „Balta”, kas profesionāli reaģēja, operatīvi veicot atlīdzības izmaksu,” stāsta Austris Celms, SIA „Retex būve” valdes loceklis. Situāciju komentē arī SIA „Vital-Medica” valdes locekle Sanita Andrejeva: „Nelaimes gadījums noliktavu kompleksā „Baltais vējš” bija trieciens mūsu uzņēmējdarbībai. Taču, pateicoties mūsu darbinieku operatīvam un neatlaidīgam darbam un veiksmīgai sadarbībai ar partneriem, mēs īsā laikā spējām atgūties. Novērtējam arī sadarbību ar apdrošinātājiem, jo četrus mēnešus pēc ugunsgrēka, esam saņēmuši atlīdzību, kas kompensē zaudēto preču vērtību.”„Balta” atlīdzību direktors Ingus Savickis Neatkarīgajai skaidro, ka „ugunsgrēks ir viens no iespaidīgākajiem negadījumiem ar kādu nācies saskarties mūsu klientiem. Tas diemžēl uzskatāmi parādīja, cik būtiski uzņēmumiem ir laikus izvērtēt ar savu darbību saistītos riskus, lai nodrošinātos pret zaudējumiem, ko tie var radīt. Priecājamies, ka mūsu klientiem šoreiz lieti noderēja īpašuma apdrošināšana, tomēr tas nepasargāja no zaudējumiem.”

Arī citas apdrošināšanas sabiedrības 2011. gada laikā saviem klientiem ir izmaksājušas lielas atlīdzību summas. Apdrošināšanas kompānijas „If” Atlīdzību nodaļas vadītāja Iluta Šķipsna Neatkarīgajai stāsta: „Šogad lielākā atlīdzība, kādu klientam izmaksājusi „If” apdrošināšana, ir par aprīļa beigās notikušu negadījumu Ķeguma novadā, kad mežā pusstundas laikā sadega mežsaimniecības un kokapstrādes uzņēmumam piederošs augstas caurgājības forvarders Deep Forest. Traktora svars ir 12 tonnas un tā aptuvenā tirgus vērtība ir vairāk nekā 75 000 lati. Ekspertīzē tika secināts, ka ugunsgrēks radies īssavienojuma dēļ zem kabīnes priekšējās daļas. Sadegusī tehnika bija apdrošināta un klientam tika izmaksāta apdrošināšanas atlīdzība 63 631 lati.” Savukārt AAS „Seesam Latvija” lielākā pieteiktā atlīdzība ir par ārzemēs notikušu satiksmes negadījumu. „Satiksmes negadījums, kurā kopumā bija iesaistīti vismaz pieci transporta līdzekļi, notika Vācijā uz ātrgaitas maģistrāles. Negadījuma rezultātā bija neglābjami sabojāts citas personas auto un bojātā transportlīdzekļa vadītājam nodarīti smagie miesas bojājumi, kuru dēļ cietušais kļuva par invalīdu. Kaut arī negadījuma apstākļus joprojām noskaidro, “Seesam Latvia” rezervētais apdrošināšanas atlīdzības apmērs ir 1 000 000 eiro. Atlīdzības izmaksa par pierādītām un apstiprinātām pozīcijām jau ir sākusies, taču precīza atlīdzības summa kļūs zināma, kad noslēgsies satiksmes negadījuma izmeklēšana un tiks apkopotas visas izmaksas. Šī ir pirmā reize OCTA vēsturē Latvijā, kad runa par tik lielu iespējamo atlīdzību”, skaidro AAS „Seesam Latvia” Mārketinga un sabiedrisko attiecību departamenta direktors Armands Šterns.

Apdrošināšanas sabiedrības „BTA” Mārketinga un sabiedrisko attiecību departamenta direktore Ilva Priedniece Neatkarīgajai stāsta, ka lielākā „BTA” izmaksātā atlīdzība šogad ir bijusi 501 000 latu Industriālo īpašumu apdrošināšanas veidā. „BTA” klienta - uzņēmuma - ražošanas ēkās izcēlās ugunsgrēks un rezultātā tika iznīcinātas ēkas un tajās esošās iekārtas. „BTA” veica apdrošināšanas izmaksu 501 tūkstoti latu. Apdrošināto objektu pakāpeniski atjauno”, skaidro I. Priedniece.

Latvijā ir apdrošināšanas akciju sabiedrības, kas piedāvā pakalpojumus, dodot iespēju apdrošināt, piemēram, sevi vai savus īpašumus, kā arī vieglāk un ērtāk tikt galā ar kāda nelaimes gadījuma finansiālajām sekām.

Svarīgākais