Cer uz inflācijas samazināšanos

Centrālās statistikas pārvalde (CSP) secinājusi, ka kopš gada sākuma elektrības cena ir pieaugusi par 26,7%, degviela sadārdzinājusies par aptuveni 12%, piena, siera un olu cenu kāpums bijis aptuveni 10% robežās.

Neatkarīgās aptaujātie eksperti gan uzskata, ka inflācijas kāpums mazināsies. «Joprojām Latvijas patērētāju cenu gada inflācijas galvenie virzošie faktori ir pārtikas, transporta un mājokļa pakalpojumu cenas. Tas diemžēl vairāk sit pa kabatai tieši maznodrošinātākajiem iedzīvotājiem, kas relatīvi vairāk tērē no šiem produktiem un pakalpojumiem. Pozitīvā ziņa ir tāda, ka šo grupu cenu pārmaiņu devums kopējā inflācijā mazinās,» Neatkarīgajai uzsvēra Swedbank vecākā ekonomiste Lija Strašuna. Pēc CSP aplēsēm, patēriņa cenas gada laikā kāpušas par 4,6%.

SEB bankas ekonomists Dainis Gašpuitis uzskata, ka nākotnē sagaidāma pakāpeniska inflācijas mazināšanās. «Galvenā ietekme gada pirmajā pusē, kas lika strauji augt inflācijai, bija pārtikas un energoresursu cenu izmaiņas. Šīs preču grupas aizņem lielu īpatsvaru mūsu patēriņa grozā. Patlaban pazīmes par gaidāmiem būtiskiem satricinājumiem šajās preču grupās nav saskatāmas. Vājā izaugsme un nenoteiktība ietekmēs pieprasījumu pēc pārtikas, kā dēļ produktu cenas pasaulē var arī mazināties. Taču tas vēl nenozīmē, ka tas atspoguļosies arī mazumtirdzniecības cenās. To nosaka ikviena tirgus īpatnības, tajā skaitā konkurence un tamlīdzīgi. Energoresursu cenu līmenis gan, visticamāk, saglabāsies augsts,» sacīja D. Gašpuitis.