Kadastrālo vērtību aprēķina pa jaunam

Nekustamo īpašumu kadastrālā vērtība nākamgad lielākajai daļai īpašumu varētu būt zemāka nekā šogad, liecina Valsts zemes dienesta (VZD) aprēķini. Tomēr atsevišķās vietās, piemēram, Jūrmalā, pie Dzintaru koncertzāles un Zilupē, tās varētu būt pat krietni augstākas nekā šogad.

Iekasē maksu

Valsts zemes dienesta (VZD) portālā www.kadastrs.lv šobrīd jau ir pieejamas 2012. gadam prognozētās kadastrālās vērtības visiem īpašumiem. Lai noteiktās kadastrālās vērtības būtu korektas un īpašnieki izvairītos no nepatīkamiem pārsteigumiem, VZD aicina visus īpašniekus sekot līdzi savu īpašumu datiem kadastrā, izmantojot datu izplatīšanas portālu www.kadastrs.lv vai www.latvija.lv, un nepieciešamības gadījumā ierosināt to labošanu vai aktualizēšanu.

Prognozētās kadastrālās vērtības uzzināšana www.kadastrs.lv ir tikai par maksu. Lai apskatītu prognozēto kadastrālo vērtību vienam īpašumam, jāmaksā divi lati. Maksa par prognozētās vērtības uzzināšanu tiks iekasēta līdz gada beigām. Savukārt sākot ar 2012. gada 1. janvāri, šī informācija būs iegūstama bez maksas, tāpat kā šobrīd iespējams apskatīt šā gada īpašumu kadastrālās vērtības. Diemžēl, kā Neatkarīgajai atzina Valsts zemes dienesta ģenerāldirektore Elita BaklāneAnsberga,

1. janvārī jau būs par vēlu, lai paspētu veikt izmaiņas kadastra datos, ja tas būs nepieciešams, lai koriģētu nekustamā īpašuma nodokļa apmēru nākamajam gadam. Ja kādam ir bažas, ka kadastrālā vērtība varētu būt aprēķināta par augstu, tad tomēr nekas cits neatliek kā maksāt VZD, lai nepieciešamības gadījumā varētu lūgt ierosināt kadastra datu aktualizāciju un to arī veikt. Turklāt, kā norādīja E. BaklāneAnsberga, atbilstoši likumdošanai tieši īpašniekiem jāierosina datu aktualizācija izmaiņu gadījumā un jāuzņemas atbildība par datu atbilstību reālajai situācijai.

VZD ģenerāldirektore nepieciešamību iekasēt maksu par prognozēto kadastrālo vērtību aplūkošanu pamatoja ar finanšu situāciju, proti, VZD kā dotāciju saņem tikai vienu trešo daļu no kopējā finansējuma, pārējais iestādei ir jānopelna pašai. Arī portāls www.kadastrs.lv ir jāuztur bez dotācijām. Tai pašā laikā portālā ir iespēja saņemt arī citu ar kadastrālo vērtību saistītu informāciju – spēkā esošās kadastrālās vērtības, zemes vērtību zonējumus un citu informāciju, par ko netiek prasīta samaksa.

Rosina mainīt nodokļa likmi

No kadastrālās vērtības atkarīgs nekustamā īpašuma nodokļa apmērs, kas šogad zemei ir noteikts 1,5% apmērā no kadastrālas vērtības, bet mājokļiem tas atkarīgas arī no to vērtības – par dzīvojamām mājām un dzīvokļiem, kuru kadastrālā vērtība nepārsniedz 40 tūkstošus latu, nodoklis ir 0,2% apmērā no kadastrālās vērtības. Par mājokļiem, kuru kadastrālā vērtība ir no 40 tūkstošiem līdz 75 tūkstošiem latu, jāmaksā 0,4% liels nodoklis, bet par mājokļu vērtību virs 75 tūkstošiem latu nodokļa likme ir 0,6%. VZD rosina nākotnē ieviest vienotu likmi par nekustamo īpašumu. Pēc E. BaklānesAnsbergas teiktā, optimālā likme būtu no 0,3 līdz 1% no īpašuma kadastrālās vērtības, nepiemērojot atšķirīgu likmi ēkām un zemei, kā tas ir pašreiz.

Pagrabiem samazināta vērtība

Valsts zemes dienesta Nekustamā īpašuma vērtēšanas departamenta direktors Gatis Kalniņš stāstīja, ka ar 2012. gadu ir būtiski pilnveidoti zemes un ēku kadastrālās vērtēšanas modeļi un prognozētās kadastrālās vērtības nākamajam gadam jau ir aprēķinātas, izmantojot jaunos modeļus.

Ar 2012. gadu tiks ņemta vērā ēku un to daļu izmantošana, labiekārtojuma līmenis visā ēkā vai kādā no ēkas daļām, platību sadalījums iekštelpās un ārtelpās, piemērojot vērtību samazinošu koeficientu platībai, ko aizņem, piemēram, pagrabi, terases, garāžas. Vērtējot dzīvokļus, to vērtību ietekmēs novietojums ēkā – atbilstošā bāzes vērtība ar noteikta koeficienta palīdzību tiks samazināta dzīvokļiem pagrabstāvos un ēku pirmajos stāvos. Arī tādos gadījumos, ja mājoklī nebūs labierīcību vai elektrības, kadastrālā vērtība tiks samazināta.

Veiktie pilnveidojumi tuvinās ēku kadastrālās vērtības atbilstību tirgus vērtībai, kas vienlaikus nozīmē, ka būs ēkas, kuru vērtība pieaugs, un būs ēkas, kuru vērtība samazināsies. Tomēr, salīdzinot ar 2011. gadu, 2012. gadam prognozētā kopējā ēku kadastrālo vērtību summa valstī kopumā paliks nemainīga. Pēc VZD aplēsēm tā būs aptuveni 12 miljardus latu liela. Savukārt zemes kadastrālo vērtību summa valstī samazināsies aptuveni par 5% un būs aptuveni 6,7 miljardi latu.

Individuālās apbūves zemes bāzes vērtību diapazons valstī nākamgad svārstīsies no 0,20 Ls/m2 līdz 350,00 Ls/m2 (Vecrīgā). No tipiskajām individuālās apbūves teritorijām maksimālās zemes bāzes vērtības ir noteiktas Jūrmalā, Majoros (piejūras teritorija ar pirmo apbūves līniju) – 100 Ls/m2, un Rīgā, Mežaparkā – 55 Ls/m2.