Apvidus automašīnas joprojām pieprasītākās

Vasaras vidū – jūlijā – jauno automašīnu tirgus Latvijā piedzīvojis uzrāvienu. Šajā mēnesī iegādātas 743 jaunas vieglās automašīnas un 193 jaunas kravas automašīnas, kas ir attiecīgi par 83 un 112 procentiem vairāk nekā pērn šajā pašā laikā.

Tomēr, pēc Latvijas Pilnvaroto autotirgotāju asociācijas (LPAA) vērtējuma, Latvijā jauno automašīnu tirgus joprojām nav atgriezies normālās sliedēs, kā tas ir Igaunijā.

LPAA dati liecina, ka tāpat kā iepriekš Latvijā pieprasītākie ir apvidus auto. Starp šogad pirktajām jaunajām automašīnām tieši šīs kategorijas spēkrati aizņem 33,5 procentus. Šogad populārākās bijušas Nissan Juke (tādas šogad iegādātas 111), Nissan Qashqai (95), Toyota RAV4 (95) un Toyota Land Cruiser (93) automašīnas. Kompaktklases un vidējās klases automašīnas no kopējā jauno automašīnu tirgus aizņem attiecīgi 26,4 un 14,5 procentus.

«Apvidus automašīnas, sākot ar 2000. gadu, Latvijas jauno automašīnu tirgū stabili aizņēma 20% tirgus, bet tagad tās jau ir pārsniegušas 33 procentu robežu, lielākoties uz mazās un vidējās klases automašīnu segmenta samazinājuma rēķina. Kā apvidus automašīnas izvēles iemesli kādreiz dominēja klienta ego un statusa faktori, taču pēdējo gadu laikā kā papildu motīvi izšķirties par labu šai auto klasei kalpo arī skarbās un ar sniegiem dāsnās ziemas. Diemžēl arī Latvijas ceļu kvalitāte pasliktinās,» uzsvēra LPAA valdes priekšsēdētājs Viktors Kulbergs.

Aptuveni puse jauno automašīnu iegādātas ar līzinga starpniecību. Jūlijā tādas bija 387 jeb 51% no kopējā pārdoto jauno automašīnu skaita. Pēc LPAA asociācijas vērtējuma, jūlijā autolīzinga līderis bija Nordea Finance Latvia, kas apkalpoja 30% no visiem autolīzinga darījumiem. SIA SEB Līzings jūlijā aizņēma 22%, SIA DNB Nord Līzings – 18% no kopējiem autolīzinga darījumiem.

Korporatīvo iepirkuma darījumu apjoms jūlijā sasniedza 29% no kopējā jauno vieglo automašīnu tirgus. Lielāko daļu veidoja Ceļu satiksmes drošības direkcijas autoparka atjaunošana ar 31 Volkswagen automašīnu, 18 Toyota automašīnas iegādājās SIA Baltic Taxi.

V. Kulbergs norāda, ka Igaunijā un Lietuvā jūlijā reģistrētas attiecīgi 1173 un 1072 jaunas automašīnas, kas, rēķinot uz iedzīvotāju skaitu, Igaunijā ir trīs reizes vairāk nekā Lietuvā un Latvijā. «Tas norāda, ka Igaunijā jaunu vieglo automašīnu tirgus atšķirībā no abām pārējām Baltijas valstīm ir atgriezies normālās sliedēs,» secināja V. Kulbergs.

Svarīgākais