Bankas sākušas aktīvāk piedāvāt kredītus un kredītkartes

Līdz ar ekonomikas atlabšanu cilvēki kļuvuši atvērtāki banku patēriņa kredītiem, otrdien vēsta laikraksts Dienas bizness.

Bankas sākušas aktīvāk piedāvāt dārgos patēriņa kredītus un kredītkartes, tādējādi reaģējot uz to, ka samazinās slikto kredītu īpatsvars banku iepriekš izsniegtajos kredītos, ekonomika uzrāda nelielu pieaugumu, bet bezdarba līmenis sācis samazināties.

DB apkopotā informācija liecina, ka bankas gatavas piešķirt aizdevumu līdz 200% un pat 400% mēnešalgas apjomā personām, kuru ienākumi ir, sākot no 150 Ls, 180 Ls vai 250 Ls mēnesī. Procentu likmes banku piedāvātajām kredītkartēm vai karšu kredītlimitiem atšķiras – no 15% līdz 36% gadā. Būtībā piedāvājumi ir gana līdzīgi tiem, kādi bija pirms krīzes 2008. gadā, vienīgi bankas vairāk izvērtē ienākumu attiecību pret kredītu summu. Pēc banku teiktā, izvēloties patēriņa kredītus, privātpersonas vairāk nekā iepriekš vērtē tiem nepieciešamo naudas apjomu, bet kredītkartes mēdz vairāk izmantot ikdienas pirkumiem.

Iespējams, tas daļēji saistīts ar to, ka bankas kā papildu iespējas kredītkaršu lietošanā piedāvā arī atlaides sadarbības partneru veikalos. Šobrīd patēriņu kredītu tirgus aktivitātei raksturīgs sezonāls raksturs, piemēram, tas pieaug pirms atvaļinājuma laika iepriekš un pirms jaunās mācību sezonas – patlaban. Baņķieri kopumā jaunu patēriņa kredītu tirgū paredz nelielu pieaugumu.

Svarīgākais