Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Mājsaimniecības apkrāvušās ar 277 miljonu latu līzinga saistībām

Šogad jūnija beigās līzinga kompānijām mājsaimniecības bija palikušas parādā 277 miljonus latu, bet uzņēmumi – 1.1 miljardu latu, ziņo portāls "db.lv".

Latvijas Bankas apkopotā informācija no 25 līzinga sabiedrībām, tostarp banku meitas kompānijām liecina, ka aizdevumu apjoms mājsaimniecībām kopš gada sākuma samazinājies par 20 % (salīdzinot ar 1. ceturksni – par 9.9%), bet uzņēmumiem – par 14.2 % (attiecīgi par 12.98 %).

Kopumā līzinga kompānijas aizdevumos šogad jūnija vidū bija izsniegušas 1.46 miljardus latu, kas ir par 17.99 % mazāk nekā pagājušā gada beigās.

Tikmēr pašu līzinga kompāniju parādsaistības (aizņēmumu, piem., no mātes bankām) jūnija beigās bija sarukuši par 10 % - līdz 1.73 miljardiem latu.

Vairāk nekā 3 reizes, salīdzinot ar pagājušā gada beigām, šogad jūnija beigās sasniedzot 64 miljonus latu, bija pieaudzis līzinga kompāniju kapitāls un rezerves.

Kopumā līzinga kompāniju aktīvi šogad jūnija beigās bija 1.84 miljardi latu, kas ir par 7 % mazāki nekā pagājušā gada beigās, kad aktīvi bija 1.97 miljardi latu.