Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Dombrovskis ticies ar miljardieri Kolomoiski

Pirms apmēram mēneša notikusī ukraiņu miljardiera Igora Kolomoiska saredzēšanās ar Ministru prezidentu Valdi Dombrovski nav bijusi nejauša. Lai arī V. Dombrovska preses pārstāvis Mārtiņš Panke apgalvo, ka tikšanās laikā nav runāts par Latvijas nacionālās aviokompānijas airBaltic valsts daļas iespējamo pārdošanu, I. Kolomoiska biznesa intereses ir saistītas tieši ar aviācijas biznesa veidošanu, un jau nākamnedēļ viņš, visticamāk, kļūs par dāņu zemo cenu lidsabiedrības Cimber Sterling kontrolpaketes turētāju.

«Tikšanās notika pēc Latvijas un Ukrainas lietišķās sadarbības padomes, Valsts prezidenta [Valda Zatlera] padomnieka Vasilija Meļņika iniciatīvas, lai apspriestu iespējas investēt Latvijā. Ministru prezidents ir gatavs tikties un tiekas ar daudziem potenciālajiem un esošajiem investoriem, kā arī premjers vada Stratēģiski nozīmīgo investīciju projektu koordinācijas padomi,» skaidro M. Panke un uz jautājumu, vai šajā sarunā ir spriests par airBaltic valsts kapitāla daļu iespējamo pārdošanu, atbild, ka «šis jautājums ir Satiksmes ministrijas pārziņā un tikšanās laikā no Ministru prezidenta puses netika izteikti konkrēti piedāvājumi investīcijām kādā uzņēmumā».

Kā Neatkarīgajai pastāstīja Dānijas laikraksta Berlingske aviācijas žurnālists Jākobs Usings, viņa rīcībā nonākušas ziņas, ka bijusi tikšanās starp V. Dombrovski un I. Kolomoiski, ko varot skaidrot ar investora interesi iekarot gaisa satiksmes operatoru tirgu Baltijā un ziemeļvalstīs.

«Dānijā plašsaziņas līdzekļos jau vairāk nekā mēnesi ir spekulēts par I. Kolomoiska interesi iegādāties arī airBaltic, jo viņš plāno iegūt lielu daļu [akciju] Ziemeļeiropas aviokompānijās. Kā viens no konkrētajiem piemēriem ir dāņu Cimber, kā arī zviedru Skyways un City Airline pirkšana. Visi šie uzņēmumi iegādāti ar I. Kolomoiska kontrolēto Kiprā reģistrēto uzņēmumu Mansvell Enterprises,» Neatkarīgajai atklāj J. Usings.

Viņš norāda, ka kopš 2009. gada I. Kolomoiskim pieder Ukrainas lidsabiedrības AeroSvit kontrolpakete un, līdzīgi kā airBaltic gadījumā, arī tolaik Kijevā bāzētajam uzņēmumam bija nepieciešama «ievērojama naudas summa, lai samazinātu parādus un varētu atjaunot gaisa floti».

Tā 29. jūlijā dāņu lidsabiedrības Cimber Sterling vadība balsos par darījumu ar I. Kolomoiska uzņēmumu, un pozitīva balsojuma gadījumā viņš par aptuveni 15,5 miljoniem latu kļūs par Cimber lidsabiedrības 70 procentu īpašnieku.

Ukraiņu investoram ar vietējo AeroSvit kļuvis par maz, un viņš vēlas paplašināt savu biznesa impēriju Eiropas virzienā, vairākkārt rakstījis Dānijas laikraksts. Šīs zemes valdības avoti esot norādījuši, ka I. Kolomoiskis plāno apvienot dāņu lidsabiedrību ar Zviedrijas zemo cenu aviokompānijām Skyways un City Airline, ko miljardieris pārņēma pagājušā gada nogalē.

Atkārtoti prezidenta amatā nepārvēlētā V. Zatlera padomnieka V. Meļņika vārds Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja partiju finanšu datubāzē figurē četras reizes. Lielākie ziedojumi tikuši Vienotību veidojošām partijām. Kopumā viņš partijām ziedojis 28 000 latu, no kuriem pirms 9. Saeimas vēlēšanām Tautas partijai un Jaunajam laikam pārskaitīja 5000 latu katrai. Savukārt pērn pirms 10. Saeimas vēlēšanām V. Meļņiks ieskaitīja 10 000 latu Jaunā laika kasē, savukārt pēc vēlēšanām ar 8000 latiem papildināja Sabiedrības citai politikai budžetu.