Latvenergo: patērētājiem jārēķinās ar dubultsitienu

Latvijas patērētājus nākotnē gaida divi pārbaudījumi – Latvijas iekļaušanās Skandināvijas biržā, kas «izlīdzinās elektroenerģijas tarifu», un Vācijas lēmums atteikties no atomelektrostaciju projektiem, kas spiedīs pārējos eiropiešus šo ideju apmaksāt, norāda Latvenergo vadītājs Āris Žīgurs.

Atbildot uz jautājumu, kāda būs elektroenerģijas cena Latvijā pēc iekļaušanās Nord Pool biržā, Latvenergo vadītājs laikrakstam Diena norāda, ka gadījumā, «ja pārvaldes ierobežojumu nebūs un mēs pēkšņi nesaražosim tik daudz lētas elektroenerģijas, ka to nav iespējams visu pārvadīt uz Skandināviju, tad, visticamāk, elektroenerģijas tirgus cena izlīdzināsies.

Žīgurs gan neminēja nekādas precīzākas aplēses par iespējamo elektroenerģijas cenu izmaiņām, izvairoties arī atbildēt uz jautājumu, vai Latvijas gadījumā cenu izlīdzināšanās nozīmē pieaugumu.

Latvenergo šefs arī uzskata, ka situācija Austrumeiropas valstīm var kļūt neizdevīgāka saistībā arī ar Vācijas un Itālijas paziņojumiem par atomelektrostaciju projektu apturēšanu. «Ir grūti saprast, kā tik industriāli augsti attīstīta valsts kā Vācija domā saglabāt savu produktu konkurētspēju pasaules tirgū, atsakoties no atomenerģijas. Acīmredzot viņi var atļauties savas izmaksas nedaudz pacelt, bet mēs – pārējie eiropieši – caur Vācijā saražoto preču gala cenu būsim spiesti šo ideju apmaksāt. Tas pasliktinās dzīves līmeni ne jau tikai Vācijā. Tam būs ļoti dziļa ietekme uz visu Eiropu. Ņemot vērā, ka Vācija pamazām integrējas un ir savienota ar Skandināvijas energotīkliem, tas raus uz augšu arī elektroenerģijas cenu Skandinavijā. Un mūsu cena izlīdzināsies ar šo Skandināvijas cenu,» skaidro Žīgurs.

Ekonomika

Aptuveni divās trešdaļās apdzīvoto vietu, kur siltumapgādi nodrošina regulēti pakalpojumu sniedzēji, siltumenerģijas tarifi oktobrī būs zemāki nekā gadu iepriekš, liecina Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) apkopotie dati. SPRK ik nedēļu saņem siltumenerģijas tarifus vērtēšanai, tostarp ir komersanti, kuriem tarifs mainās vairākas reizes gadā. Oktobrī zemāki tarifi spēkā stāsies 34 komersantiem, bet septiņiem – pieaugs, informē SPRK.