Sērijveida dzīvokļu cenas gada laikā pieaugušas par 6,4%

Vidējās neremontētu sērijveida dzīvokļu cenas Rīgā nu jau ceturto mēnesi pēc kārtas saglabājušas nemainīgu rādītāju un jūnijā ir 577 eiro par vienu kvadrātmetru.

Neremontētu sērijveida dzīvokļu cenas Rīgas populārākajos mikrorajonos, tādos kā Teika, Purvciems, Pļavnieki, Ziepniekkalns, Imanta un Āgenskalns vienistabas dzīvokļiem jūnijā bija vidēji no 18 000 līdz 27 000, divistabu dzīvokļiem no 24 000 līdz 36 000 eiro, trīsistabu dzīvokļiem no 30 000 līdz 43 000 eiro un četristabu dzīvokļiem no 40 000 līdz 47 000 eiro, liecina Ober Haus dati.

Salīdzinot ar pagājušā gada jūniju, vidējās neremontētu sērijveida dzīvokļu cenas Rīgā gada laikā ir pieaugušas par vidēji 6.4%. Zemesgrāmatā reģistrēto darījumu skaits dzīvokļu īpašumiem Rīgā jūnijā, salīdzinot ar maiju, ir nedaudz samazinājies. Rīgas pilsētas Zemesgrāmatas nodaļā tika reģistrēti 448 dzīvokļu īpašumu iegādes darījumi.

Jūnijs Rīgas mikrorajonos ir samērā aktīvs mēnesis. Vislielākā interese ir no vietējo pircēju puses, kas vēlas iegādāties no 40 līdz 50 kvadrātmetru lielus dzīvokļus ar vidējo cenu ap 30 000 EUR. Taču pircēji, izvēloties mājokli, ir ļoti piesardzīgi. Tiek izvērtētas savas darba iespējas, atalgojums. Vislielākās bažas pircējos šobrīd izraisa neskaidrā politiskā un ekonomiskā situācija valstī.

Salīdzinot dzīvokļu piedāvājumu jūnija un maija beigās, tikai dažos mikrorajonos novērojams piedāvājumā esošo dzīvokļu palielinājums. Mežciemā uz pusi pieaudzis 1 istabu dzīvokļu piedāvājumu skaits, savukārt Imantā par apmēram astoņiem dzīvokļiem jeb 34 procentiem palielinājies četru istabu dzīvokļu piedāvājumu skaits. Trīs istabu dzīvokļu piedāvājumu skaits palielinājies Ķengaragā, kur pirms mēneša piedāvājumā bija ap 80 dzīvokļiem, bet tagad ir ap 92. Savukārt 2 istabu dzīvokļu piedāvājums vidēji par 12 dzīvokļiem jeb 17 procentiem ir palielinājies Ziepniekkalnā un Teikā.

Piedāvājumā esošo dzīvokļu samazinājums visvairāk skāris Juglu, kur vidēji par 18 dzīvokļiem jeb 20 procentiem no kopējā piedāvājuma, samazinājies gan 1 istabu, gan 3 istabu dzīvokļu piedāvājumu skaits. Līdzīga situācija ir Imantā, kur 1 istabu un 3 istabu dzīvokļu skaits samazinājies vidēji par 12 dzīvokļiem, jeb 23 procentiem. Iļģuciemā un Purvciemā vidēji par ceturto daļu, kas sastāda apmēram 7 dzīvokļus, samazinājies 4 istabu dzīvokļu piedāvājumu skaits. 2 istabu dzīvokļu piedāvājumu skaits par 15 dzīvokļiem sarucis Sarkandaugavā.

Centra dzīvokļu segmentā jūnijā nav novērojamas būtiskas izmaiņas nekustamā īpašuma pircēju uzvedībā. Jūnijā joprojām ir stabils pieprasījums pēc 2 un 3 istabu dzīvokļiem platībās no 50 līdz 70 kvadrātmetriem tuvajā centra daļā – Skanstes, Vesetas, Miera ielu rajonā. Labi un cenai atbilstoši dzīvokļi uz pārdošanu tirgū ienāk reti. Tādēļ vietējie pircēji izrāda interesi iegādāties dzīvokļus jaunajos projektos netālu no centra esošajos mikrorajonos. Dzīvokļu iegādei pircēji izskata iespēju ņemt kredītu vietējā valūtā, sakarā ar to, ka latu kredīti šobrīd ir kļuvuši lētāki par eiro kredītiem.

Joprojām nemainīga un stabila interese par nekustamā īpašuma iegādi gan Rīgas klusajā centrā, gan aktīvajā centrā jūtama no ārvalstniekiem, kuru pamatinterese ir uzturēšanās atļaujas iegūšana. Kvalitatīvu dzīvokļu piedāvājums turpina samazināties. Labi un cenai atbilstoši dzīvokļi uz pārdošanu tirgū ienāk reti.

Veiksmīgu un ātru nekustamā īpašuma pārdošanu ārvalstniekiem jūtami bremzē jaunais likums par noteikto kadastrālās vērtības minimumu, kas sastāda 30 000 LVL. Potenciālie klienti, bieži vien, neiedziļinoties likuma būtībā, vēlas iegādāties īpašumu klusajā centrā vai aktīvajā centrā cenā no 150 000 līdz 200 000 EUR ar kadastrālo vērtību virs 30 000 LVL. Taču lielākajai daļai dzīvokļu šajā segmentā kadastrālā vērtība ir zemāka. Skaidrs, ka nepieciešams laiks, lai pilnībā izprastu šī likuma būtību.

Joprojām tiek izrādīta pastiprināta interese par banku īpašumā esošajiem dzīvokļiem. Šiem dzīvokļiem Rīgas gan aktīvajā, gan tuvajā centrā cenas ir nedaudz virs tirgus vērtības, bet tas attaisnojams ar dažu banku piedāvātajiem īpašajiem kreditēšanas nosacījumiem, kas šos dzīvokļus padara pieejamākus vietējiem pircējiem. Banku īpašumā esošo dzīvokļu piedāvājums centra perifērijā ir neliels. Ļoti reti tiek piedāvāti dzīvokļi labā stāvoklī, galvenokārt tiem ir nepieciešams kapitālais remonts.

Pilsētas aktīvajā centrā dzīvokļu pārdošanas vidējās cenas jūnijā bija no 800 līdz 1 300 eiro par vienu kvadrātmetru, tuvajā centrā – vidēji no 1 200 līdz 1 900 eiro par vienu kvadrātmetru.

Svarīgākais