Tukšiem mājokļiem rosina nodokli septiņkāršot

Finanšu ministrijas (FM) sagatavotie priekšlikumi paredz 2012. un turpmākajos gados aplikt ar nekustamā īpašuma nodokli arī garāžas, šķūnīšus un citas saimniecības ēkas, neapdzīvotām mājām un mājokļiem piemērot paaugstinātu nodokļa likmi, kā arī atcelt 25% zemes nodokļa kāpuma ierobežojumu.

Vienlaikus tiek rosināts dot pašvaldībām lielāku rīcības brīvību, lemjot par nekustamā īpašuma nodokļa piemērošanu.

Šogad nekustamā īpašuma nodoklis ir jāmaksā par zemi, mājokli, tajā skaitā dzīvokli, kā arī saimnieciskajā darbībā izmantojamām ēkām un inženierbūvēm. Garāžas, šķūnīši un citas saimniecības ēkas šogad ar nekustamā īpašuma nodokli netiek apliktas. Turklāt līdz šim zemes īpašnieki varēja rēķināties, ka nodokļa pieaugums nebūs lielāks par 25 procentiem salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu. FM izstrādātie priekšlikumi paredz, ka, sākot ar nākamo gadu, šis ierobežojums jāatceļ.

FM arī rosina, sākot ar nākamo gadu, nekustamā īpašuma nodokli piemērot dzīvojamo māju palīgēkām, piemēram, garāžām, malkas šķūnīšiem un citām saimniecības būvēm, izņemot vienīgi tādas ēkas, kas ir mazākas par 25 m2. Šis izņēmums neattiektos uz garāžām, pat ja tās būtu mazākas par 25 m2. Pēc FM skaidrotā, tas ir nepieciešams, lai novērstu netaisnīgo situāciju šobrīd, kad dzīvojamās mājās esošas garāžas tiek apliktas ar nodokli, bet atsevišķi esošas – netiek. Līdz ar to, sākot no nākamā gada, ja valdība akceptēs šos priekšlikumus, visas garāžas neatkarīgi no to platības būs nodokļa objekts un tām tiks piemērotas mājokļa nodokļa likmes.

Šobrīd nekustamā īpašuma nodokļa likme par neapstrādātu zemi ir 3% no kadastrālās vērtības, tātad divas reizes lielāka nekā par apkoptiem laukiem. Līdzīgu likuma normu FM rosina arī ieviest saistībā ar tukšām mājām un dzīvokļiem, proti, juridiskām personām piederošās privātmājas un daudzdzīvokļu mājas, kas nav izīrētas, aplikt ar 1,5% likmi. Vēlāk šādu normu varētu attiecināt arī uz privātpersonu īpašumiem. Apdzīvotām mājām un dzīvokļiem nākamgad saglabātos pašreizējā nodokļu likme – no 0,2 līdz 0,6% no kadastrālās vērtības. Tātad nodokļa likme neapdzīvotiem mājokļiem varētu pieaugt no divām līdz septiņām reizēm.

Ar nākamo gadu plānots ar nodokli aplikt reliģisko organizāciju dzīvojamās mājas un tām piederošo zemi, kā arī tādu kapitālsabiedrību inženierbūves, kuru regulējamo sabiedrisko pakalpojumu daļa kopējā apgrozījumā ir 49% vai mazāk.

Vienlaikus FM iesaka pašvaldībām dot lielāku

rīcības brīvību, proti, pašām atļaut izlemt, vai ir nepieciešams piemērot nodokļa pieauguma ierobežojumu zemei, vai ar nodokli apliekams transportlīdzekļu maksas stāvlaukums, un citus jautājumus. Plānots deleģēt tiesības pašvaldībām īpašos gadījumos, piemēram, kad vientuļam, trūcīgam pensionāram nav iespējas pašam noteiktajā termiņā veikt nodokļu nomaksu, pieņemt lēmumu atlikt nodokļa maksājumus līdz īpašuma tiesību pārejai. Tas nozīmē, ka nodokļu parāds būs jāsamaksā mantiniekiem.

Šeit uzskaitītie priekšlikumi vēl tiks skatīti Ministru kabinetā.

***

UZZIŅAI

Nekustamā īpašuma nodokļa pašreizējās likmes, % no kadastrālās vērtības

Objekts Likme

Zeme 1,5

Neapstrādāta lauksaimniecības zeme 3

Saimnieciskajā darbībā izmantojamās ēkas 1,5

Inženierbūves 1,5

Garāžas, šķūnīši, saimniecības ēkas –

Dzīvojamās mājas (kadastrālā vērtība līdz Ls 40 000 ) 0,2

Dzīvojamās mājas (kadastrālā vērtība Ls 40 000–75 000) 0,4

Dzīvojamās mājas (kadastrālā vērtība virs Ls 75 000) 0,6

Avots: FM

Svarīgākais