Poļu zemenes izkonkurē spāņu un leišu

© f64

Īstais zemeņu laiks Latvijā vēl ir priekšā – šobrīd vietējās zemenes ir nopērkamas vien atsevišķās vietās lielpilsētu tirgos, turklāt par trīsreiz līdz sešreiz augstāku cenu nekā no Polijas atvestās. Lielveikalos vietējās zemenes varētu parādīties nākamnedēļ.

Lielākajā pārtikas tirdzniecības vietā – Rīgas centrāltirgū – visi Neatkarīgās aptaujātie zemeņu pārdevēji apgalvoja, ka viņu zemenes ir vissaldākās, par pierādījumu tam ļaujot nogaršot koši sarkanās un reibinoši smaržojošās ogas. Daudzi pircēji šo iespēju arī izmantoja un spēja sagaršot atšķirību. Tomēr vairāku ogu izskats gan vairāk vedināja domāt, ka vismaz daļai tirgotāju piegādātājs bijis viens un tas pats, lai gan šķirņu nosaukumi atšķīrās – ‘Zefīrs’, ‘Elsanta’. Daudzviet šķirnes nosaukumu aizvietoja uzraksts Ļoti saldas ogas.

Tirgotāja Aija, kurai ogu pārdošana vedās visai raiti, Neatkarīgajai stāstīja, ka gan šķirne ‘Zefīrs’, gan ‘Elsanta’ ir agrīnas šķirnes. Viņasprāt, ‘Zefīra’ zemeņu ogas ir saldākas, taču sliktāk transportējamas. Lielākā daļa pircēju tomēr vairāk paļaujoties uz savām sajūtām. Pēc Aijas teiktā, šogad pircēji zemenes pērk lielākoties pa kilogramam un tikai retais iegādājoties vairāk. «Man šķiet, ka šogad pircēju ir mazāk un cilvēki vairāk skatās uz cenu. Taču, iespējams, tas ir subjektīvs vērtējums. Lielākā zemeņu tirdzniecība parasti ir pirms Līgo svētkiem,» teica pārdevēja.

Visvairāk pārdošanā ir ogas no Polijas, un tām šobrīd arī ir vislielākā piekrišana. To cena ir no 0,90 latiem kilogramā pat līdz 2,80 latiem kilogramā. Ogas, kuras tika pārdotas zem lata kilogramā, izskatījās kā visu dienu cepinājušās saulē, un uz tām paskatījās vien retais pircējs. Taču arī izcili skaistajām, lielajām un dārgajām ogām vakar dienas vidū pircēju bija visai maz.

Polijas zemenes izkonkurē Spānijas un Lietuvas ogas

Tāpat no Lietuvas atvestajām zemenēm lielākā daļa pircēju gāja garām. Iespējams, no to iegādes pagaidām atturēja cenu atšķirība – par Lietuvā augušām ogām pārdevēji prasīja 2 līdz 2,50 latus kilogramā. Nedaudz lētākas bija no saulainās Spānijas atvestās ogas – to cena svārstījās no 1,50 līdz 2,00 latiem kilogramā.

Vidzemes tirgū vakar zemeņu piedāvājums bija mazāks nekā Rīgas centrāltirgū, arī pircēju bija mazāk. Vietējās zemenes maksāja no 5 līdz 6 latiem kilogramā. Tās uz Rīgu bija atvedusi zemnieku saimniecība Salnāji no Jelgavas novada Sesavas pagasta, kas ar šo dārza karalieņu audzēšanu nodarbojas jau 18 gadus. Lai iegūtu agrāku ražu, zemenes tiek audzētas siltumnīcā. Lietuvā augušās ogas šajā tirgū maksāja no 2,30 līdz 2,50 latiem kilogramā, Polijas – no 1,50 līdz 1,80 latiem kilogramā.

Pērn jūnija otrajā nedēļā zemeņu cenas Rīgas tirgos turējās virs 3 latiem kilogramā. Pēc Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra ziņām, tā bijusi augstākā zemeņu cena pēdējo 14 gadu laikā.

Lai gan zemenes gandrīz visu gadu var nopirkt lielveikalos, to pārdošanas apjomi ir visai mazi. Izņēmums ir zemeņu laiks. Pēc Rimi Latvia vecākās sabiedrisko attiecību speciālistes Daces Valneres teiktā, zemeņu laikā, kas ilgst aptuveni mēnesi, tiek pārdots par 10% vairāk ogu nekā pārējos 11 mēnešos kopā.

Rimi veikalos vietējās zemenes varētu parādīties nākamnedēļ. Tās uzņēmumam piegādās Siguldas ogas. Lai ražu iegūtu jūnija vidū, zemeņu stādījumi tika segti ar agroplēvi. «Pagaidām cena gan nav zināma, taču piegādātāji teic, ka ogas dārgākas nekā pērn noteikti nebūs,» sacīja D. Valnere. Šobrīd Rimi tirgo zemenes no Beļģijas. To cenas ir aptuveni tādas pašas kā pērn.

Arī Maxima Latvija veikalos jau ir nopērkamas zemenes – pagaidām ievestās, taču drīzumā pārdošanā parādīsies arī vietējās zemenes. «Šobrīd vēl nevaram pateikt, tieši kurā brīdī vietējās zemenes nonāks pārdošanā. Izskatās, ka šogad pieprasījums pēc šīm ogām varētu būt lielāks nekā pērn,» Neatkarīgajai prognozēja Maxima Latvija pārstāve Evija Ercmane.

Svarīgākais