Sestdiena, 4.maijs

redeem Vijolīte, Viola, Vizbulīte

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Citadele dala kredītrisku

Banka Citadele atvērusi jaunu lappusi Latvijas hipotekārās kreditēšanas tirgū, piedāvājot hipotekāro kredītu, kas atšķirībā no līdzšinējiem paredz iespēju pilnībā dzēst kredītsaistības, nododot bankas īpašumā ieķīlāto nekustamo īpašumu. Līdz šim tādas iespējas nebija ne Citadeles, ne arī citu banku klientiem.

2009. gada nogalē premjers Valdis Dombrovskis (Vienotība) rosināja ierēdņus izvērtēt iespēju mainīt Civillikumu un citus normatīvos aktus, lai ķīla kļūtu par vienīgo garantu hipotekārajiem kredītiem. Toreiz bankas kategoriski iebilda pret šo ieceri un valdības vadītājs piekāpās – likuma grozījumi netika izstrādāti. Līdz ar to bieži bija gadījumi, kad, atsavinot nekustamo īpašumu par labu bankai, kredītņēmējs joprojām palika parādā šai kredītiestādei.

Banka Citadele sākusi piedāvāt jaunus hipotekārās kreditēšanas nosacījumus, kas paredz iespēju kredītņēmējam nepieciešamības gadījumā atbrīvoties no kredītsaistībām, atdodot bankai ieķīlāto īpašumu. «Patlaban tirgus aktivizēšanās Latvijā notiek, galvenokārt pateicoties ārējiem faktoriem – ekonomikas augšupejai eksporta tirgos. Līdztekus uzņēmumu kreditēšanai atbildīga hipotekārā kreditēšana ir veids, kā mēs kā banka varam veicināt Latvijas iekšējā tirgus aktivitāti un iedzīvotāju dzīves līmeņa uzlabošanos. Ar jauno hipotekāro kredītu mēs vēlamies piedāvāt vietējam tirgum piemērotu kreditēšanas produktu, kas atbilst aktuālajām iedzīvotāju vajadzībām mājokļu iegādes jomā un mazina cilvēkiem nākotnes riskus, ko var radīt darba un ienākumu izmaiņas,» teica bankas Citadele valdes priekšsēdētājs Juris Jākobsons.

LANĪDA prezidents Edgars Šīns Citadeles jauno piedāvājumu nosauca par apvērsumu aizdevēja un hipotekārā kredīta aizņēmēja attiecībās. «Šis piedāvājums pēc būtības paredz, ka risks tiek solidāri sadalīts starp banku un kredītņēmēju. Iepriekš riski bija vairāk aizņēmēju pusē,» atzina E. Šīns. Viņš pieļāva, ka arī citām bankām nāksies pārdomāt savu hipotekāro kredītu piešķiršanas stratēģiju.

Bankas Citadele hipotekārās kreditēšanas daļas vadītāja Baiba Lojāne stāstīja, ka hipotekārais kredīts tiks piešķirts, rūpīgi izvērtējot kredītņēmēja iespējas. Kredītu piešķirs tikai ar 15% pirmo iemaksu un ar nosacījumu, ka aizdevuma atmaksai nevajadzēs novirzīt vairāk kā 40% no mājsaimniecības kopējiem ieņēmumiem. Procentu likmes un citi nosacījumi būs tādi paši, kādi tika piemēroti iepriekš bankas Citadele izsniegtajiem hipotekārajiem kredītiem.

E. Šīns attiecina Citadeles piedāvājumu uz aptuveni 50 000 mājsaimniecību Latvijā. Citadeles valdes loceklis Guntis Beļavskis gan ir piesardzīgāks prognozēs. Viņš pieļauj, ka šo iespēju varētu izmantot 10 000 ģimeņu.

Bankas Citadele rīcībā esošā informācija liecina, ka patlaban kreditēšanas darījumu skaits banku sektorā nav liels, un šā gada pirmajā ceturksnī hipotekāro kredītu portfelis Latvijā samazinājās par 3%, salīdzinot ar 2010. gada nogali. Savukārt E. Šīns norādīja, ka aptuveni 30 000 mājsaimniecību ir ļoti nopietnas grūtības ar hipotekārā kredīta nomaksu – tās neveic ne pamatmaksājumus, ne procentu maksājumus.

Tajā pašā laikā Latvijā joprojām dzīvojamā platība uz iedzīvotāju ir viena no mazākajām Eiropā. SKDS maijā veiktās aptaujas rezultāti liecina, ka 38% iedzīvotāju ir vajadzība iegādāties jaunu mājokli un viens no galvenajiem iemesliem, kas attur iedzīvotājus to darīt, ir nedrošības izjūta par savu nākotni.