Sērijveida dzīvokļu cenas Rīgā gada laikā pieaugušas par 6,6%

Vidējās neremontētu sērijveida dzīvokļu cenas Rīgā ir saglabājušas iepriekšējā mēneša rādītāju, maijā sasniedzot 577 EUR par vienu kvadrātmetru.

Neremontētu sērijveida dzīvokļu cenas Rīgas populārākajos mikrorajonos, tādos kā Teika, Purvciems, Pļavnieki un Āgenskalns vienistabas dzīvokļiem maijā bija vidēji no 22 000 līdz 27 000, divistabu dzīvokļiem no 27 000 līdz 36 000 eiro, trīsistabu dzīvokļiem no 35 000 līdz 43 000 eiro un četristabu dzīvokļiem no 40 000 līdz 47 000 eiro, liecina Ober – Haus dati.

Salīdzinot ar pagājušā gada maiju, vidējās neremontētu sērijveida dzīvokļu cenas Rīgā gada laikā ir pieaugušas par vidēji 6,6%.

Maijā Zemesgrāmatā reģistrēto darījumu skaits dzīvokļu īpašumiem Rīgā, salīdzinot ar aprīli, ir nedaudz pieaudzis. Aprīlī Rīgas pilsētas Zemesgrāmatas nodaļā tika reģistrēti 439 dzīvokļu īpašumu iegādes darījumi, bet maijā – 497 dzīvokļu īpašumu iegādes darījumi. Līdzīga situācija bija vērojama arī pagājušajā gadā, kad aprīlī mazliet samazinājās noslēgto darījumu skaits, taču maijā atkal palielinājās.

Eksperti gan uzskata, ka noslēgto darījumu skaita palielinājums maijā skaidrojams ar aprīlī iesākto darījumu pārnešanu uz maiju. Galvenokārt, tas saistīts ar Lieldienu brīvdienām, kad daudzi klienti tās izmantoja, lai dotos brīvdienu ceļojumos ārpus Latvijas robežas.

Kopumā maijā īpašas izmaiņas nekustamo īpašumu tirgū netika novērotas, tās saglabājās iepriekšējā mēneša līmenī. Rīgas mikrorajonos vietējie pircēji izrāda interesi par nelieliem 50 līdz 60 kvadrātmetru lieliem dzīvokļiem ar vidējo cenu no 30 000 līdz 50 000 eiro. Pircēji izvēlas tos dzīvokļus, kur ir cenas un kvalitātes atbilstība. Taču jāatzīst, ka pircēju prasībām un maksātspējai atbilstošu piedāvājumu skaits ir minimāls.

Vietējie pircēji izrāda interesi par nelieliem divistabu un trīsistabu dzīvokļiem. Pārsvarā tie ir gados jauni cilvēki ar stabiliem ienākumiem, kas pretendē uz hipotekārā kredīta saņemšanu. Arī par banku atsavinātajiem dzīvokļiem iek izrādīta pastiprināta interese, tā kā šiem dzīvokļiem parasti tiek piedāvāti arī izdevīgāki kreditēšanas nosacījumi.

Pilsētas centrā dzīvokļu pārdošanas vidējās cenas maijā bija no 800 līdz 1 300 eiro par vienu kvadrātmetru, tuvajā centrā – vidēji no 1 200 līdz 1 900 eiro par vienu kvadrātmetru.

Maijā novērota aktivitāte no to pārdevēju puses, kuriem ir lieli, ap 250 kvadrātmetrus lieli dzīvokļi. Jūtams, ka īpašnieki vairs nespēj šos dzīvokļus uzturēt, īrniekus šādiem dzīvokļiem atrast ir grūti, tādēļ atliek dzīvokļus pārdot. Lielākā cerība, protams, tiek likta uz Krievijas pircējiem, kas joprojām aktīvi izskata īpašuma iegādes iespējas Rīgas centrā, klusajā centrā un Vecrīgā par vidējo dzīvokļa cenu, kas pārsniedz 100 000 eiro, uzsver eksperti.

Maijā tika novērota klientu interese ne tikai no bijušajām NVS valstīm un Izraēlas, bet arī no Dānijas, Šveices un Somijas, kuri interesējās par dzīvokļiem aktīvajā centrā ar cenu līdz 100 000 eiro. Šo klientu galvenie dzīvokļu izvēles kritēriji bija laba un ērta īpašuma atrašanās vieta, netālu no operas un Vecrīgas.

Salīdzinot dzīvokļu piedāvājumu maija beigās ar piedāvājumu aprīļa beigās, dažos mikrorajonos novērojams piedāvājumā esošo dzīvokļu palielinājums. Teikā un Iļģuciemā 4 istabu dzīvokļu piedāvājumu skaits pieaudzis gandrīz divas reizes, savukārt Imantā gandrīz uz pusi palielinājies vienas istabas dzīvokļu piedāvājumu skaits. 2 istabu dzīvokļu piedāvājumu skaits visvairāk ir palielinājies Bolderājā, savukārt 3 istabu dzīvokļu piedāvājums pieaudzis Juglā.

Piedāvājumā esošo dzīvokļu samazinājums visvairāk skāris Mežciemu un Āgenskalnu, kur vidēji par ceturto daļu samazinājies 1 istabu dzīvokļu piedāvājumu skaits. 2 istabu dzīvokļu piedāvājums sarucis Zolitūdē, 3 istabu – Iļģuciemā un 4 istabu Sarkandaugavā. Jauno projektu segmentā maijā turpina samazināties dzīvokļu piedāvājums. Taču pieprasījums pēc dzīvokļiem jaunajos projektos nav mainījies, saglabājoties iepriekšējo mēnešu līmenī. Jauno projektu segmentā pircēji izvēlas dzīvokļus kvalitatīvos projektos ar pilnu apdari.

Cenas par jauno projektu dzīvokļiem galvaspilsētas centrā svārstās vidēji no 1 600 līdz pat 3 100 eiro par vienu kvadrātmetru, klusajā centrā dažviet sasniedzot pat 5 500 eiro par kvadrātmetru.

Svarīgākais