Pierobežas igauņi pēc eiro ieviešanas iepērkas Latvijā

Vai igauņi pēc eiro ieviešanas biežāk dodas iepirkties uz Latviju? Igaunijas socioloģisko pētījumu kompānijas Faktum&Ariko sociologs Kalevs Peti apgalvo, ka latvieši iepērkas Igaunijā, savukārt igauņi Latvijas preces izliekoties nezinām. Taču pierobežas iedzīvotāji stāsta pavisam ko citu.

Igauņi itin labprāt iepērkas Latvijas veikalos un nesmādē mūsu pusē ražotās preces. Neatkarīgā noskaidroja, ka vismaz Valkā, Apē un Ainažos Igaunijas iedzīvotāji īpaši iecienījuši saimniecības preču veikalu piedāvājumu, jo taipusē neesot tik liels preču klāsts. Viņi pērk arī pārtiku. Robežai tuvīnajā Valkas veikalā Walk cenas esot norādītas arī eiro, lai vieglāka rēķināšana. Toties Valkas tirgū daži tirgotāji eiro pieņemot, bet citi – ne, tālab lielveikali igauņu vidū ir iecienītāki.

Valcēniete Inguna Medne saka – paziņas, kas strādā vai dzīvo Valgā, stāstot, ka pēc eiro ieviešanas preces ir kļuvušas dārgākas. Tāpēc arī cilvēki meklējot, kur lētāk. «Es esmu ievērojusi, ka igauņi pērk pārtiku un rūpniecības preces. Šeit ir arī būvmateriālu veikals, bet, manuprāt, tie gan Igaunijā ir lētāki. Es iepirkties uz Igauniju slinkuma dēļ neeju. Pie pašas robežas ir veikals Selver. Uz to vienīgo šad tad gāju, bet man šķiet, ka tur cenas augstākas nekā Latvijā. Zinu, ka vienu laiku igauņi nāca uz mūsu bistro ēst, jo mums gardāka kulinārija. Arī mūsu maize viņiem garšo labāk,» novērojumos dalās I. Medne.

Apes novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste Ilze Ērmane pasmejas, ka speciāli netiekot pievērsta uzmanība, vai pircēju no Igaunijas kļuvis vairāk. «Bet igauņi pie mums iepērkas, tas gan. Mums ir divi lieli veikali atvērti, un visa pierobeža pie mums brauc iepirkties, nevis, piemēram, uz Veriem. Pērk saimniecības preces un pārtikas preces,» uzskaita I. Ērmane.

Arī Ainažu pilsētas pārvaldes vadītāja Ilona Jēkabsone novērojusi, ka kaimiņi labprāt iepērk saimniecības preces. «Ļoti brauc pirkt. Arī pārtiku pērk šeit. Bet mēs kafiju – tur, jo tā ir lētāka, pat pēc eiro ieviešanas,» viņa saka. Igauņi braucot šopingā ne tikai uz Ainažiem, bet vēl tālāk Latvijā. I. Jēkabsone stāsta, ka tagad mašīnu ar Igaunijas numurzīmēm un arī pašu kaimiņvalsts iedzīvotāju Ainažos esot vairāk nekā iepriekš, bet vai to var saistīt ar valūtas maiņu kaimiņvalstī, viņa neņemas apgalvot. Viens no iemesliem varētu būt Latvijas pusē uzbūvētie lielveikali un bagātīgākais preču klāsts.