Prognozē sliktāku ziemāju ražu

Neskatoties uz optimistiskajām Eiropas Komisijas prognozēm par graudaugu platības un kopražas palielināšanos Latvijā 2011. gadā, eksperti prognozē, ka šī gada kopējā graudu un rapša platība saglabāsies 2010. gada līmenī.

Lauku konsultāciju un izglītības centra (LKIC) Augkopības nodaļas vadītāja Ingrīda Grantiņa uzsvēra, ka šogad būtiski mainīsies ziemāju un vasarāju graudaugu sējumu struktūra. 2010. gadā ziemāji aizņēma 53%, bet 2011. gadā tie aizņem 32% no kopējās graudaugu platības. «Tas skaidrojams ar to, ka no 2010. gada rudenī apsētās ziemas graudaugu platības nepārziemoja aptuveni 43%. No ziemāju graudaugiem visvairāk cietuši kvieši. Līdz ar to tiek prognozēts, ka ziemāju graudaugu kopraža būs mazāka nekā iepriekšējā gadā. Bojāgājušo ziemāju platību vietā tika sēti vasaras kvieši, vasaras mieži, kā arī vasaras rapsis. Lielās platībās nepārziemoja arī ziemas rapsis, tomēr kopējā tā platība palielinājusies par 12,3% salīdzinājumā ar 2010. gadu,» skaidroja I. Grantiņa. Pēc speciālistu vērtējuma, vasarāju sējumi šobrīd izskatās cerīgi. Kartupeļu platības šogad varētu palielināties par aptuveni 5%.

Ik gadu no maija līdz oktobrim katru mēnesi LKIC speciālisti pēc Zemkopības ministrijas pasūtījuma nosaka kārtējā gada kultūraugu ražas prognozi.

Ekonomika

Valdības rosinātās izmaiņas Latvijas pensiju sistēmā mudinās 33 % iedzīvotāju domāt par papildu uzkrājumu veidošanu vai investīcijām, taču 24 % no tiem uzkrājumus vai ieguldījumus plāno veikt ārpus pensiju sistēmas, liecina bankas Citadele veiktā iedzīvotāju aptauja.

Svarīgākais