Pieprasījums pēc saldējuma četrkāršojies

Lai gan pagaidām karstās dienas mijas ar vēsāku laiku, Latvijā jau ir sākusies saldējuma sezona. Ražotāji lēš, ka pieprasījums pēc saldējuma ir palielinājies četras reizes. Patiesības labad jāsaka – pēc ūdens un augu tauku maisījuma, jo saldējumu no piena un krējuma ražo vairs tikai retais.

Neatkarīgās aptaujātie saldējuma ražotāji atzīst, ka saldējuma sezona tiešām jau ir sākusies – to pērk krietni vairāk nekā pirms mēneša. Pārlūkojot veikalu aukstuma vitrīnas ideālā saldējuma meklējumos, Neatkarīgā secināja, ka šobrīd saldējuma sastāvā lielākoties dominē ūdens un augu tauki. Daļa saldējumu tapuši, izmantojot arī olbaltumvielu koncentrātu, sūkalu un vājpiena pulveri, rekombinētu pienu un tamlīdzīgi. Un tikai retais bija tāds, kas bija ražots no piena vai krējuma bez augu tauku aizdara. Likuma burts pārkāpts nav – uz saldējumu neattiecas prasības, kādas ir pret citiem piena produktiem, kuru sastāvā ir augu tauki. Augu tauku maisījumus nedrīkst saukt, piemēram, par sviestu vai krējumu. Pērn atsevišķi ražotāji centās panākt likuma grozījumus, kas aizliegtu saukt par saldējumu produktus, kuri ražoti no augu taukiem, nevis no piena vai saldā krējuma, taču neveiksmīgi.

«Rūjienas saldējums ir viens no retajiem, kas saldējumu joprojām ražo tikai no saldā krējuma un piena, neizmantojot augu taukus.

No lielveikalos nopērkamā saldējumu sortimenta bez augu tauku piedevām ir tikai mūsējie,» Neatkarīgajai atzina a/s Valmieras piens saldējumu ražotnes – SIA Rūjienas saldējums – vadītājs Igors Miezis. Gan siltās dienas, gan Rūjienas saldējuma ekskluzivitāte ir veicinājusi pieprasījuma pieaugumu. Pēc I. Mieža stāstītā, šobrīd Rūjienā gatavoto saldējumu pērk četras reizes vairāk nekā ziemā.

«Latvijā sezonalitāte ir ļoti izteikta. Skandināvijā ziemas mēnešos pieprasījums pēc saldējuma samazinās aptuveni uz pusi, bet Latvijā aptuveni četras piecas reizes,» zināja stāstīt I. Miezis.

Iecienītākais Rūjienas saldējums impulsu grupā ir dzērveņu saldējums vafeļu konusā, savukārt no ģimenes iepakojumiem absolūts līderis ir Rupjmaizes kārtojums, kas nopērkams viena, divu vai piecu litru iepakojumā. Tāpat kā citus gadus, arī šo vasaru uzņēmums sagaida ar jaunumiem – pircēji varēs nobaudīt jauno citronu saldējumu un šokolādes saldējumu ar upeņu ievārījumu. Citronu saldējums būs īpaši vilinošs slaidās līnijas piekritējiem, jo tas būs tikai 3% trekns vai, pareizāk sakot, liess, savukārt šokolādes saldējums ar upeņu ievārījumu tiks ražots uz kociņa.

Ekselence jaunās skaņās

Lielākais piena pārstrādes uzņēmums Latvijā Rīgas piena kombināts (RPK), kas, pēc Nielsen Company datiem, pērn saražojis aptuveni 42% no visiem Latvijā tapušiem saldējumiem, šogad cer saražot un pārdot par 10% vairāk saldējuma nekā pērn.

RPK sabiedrisko attiecību speciāliste Irēna Bērziņa Neatkarīgajai stāstīja, ka daudzu pircēju vismīļākais saldējums jau no 1971. gada ir Pols. Tāpat ļoti iecienīti ir Ekselence un Tio. Pērn Ekslences pārdošanas apjomi pieauguši par 23 procentiem.

RPK šīs vasaras sezonu sāk ar jaunu Ekselences veidu. Tas ir plombīra-šokolādes saldējums un plombīra-ķiršu saldējums 350 ml kārbiņā ar plastmasas karotīti zem vāciņa.

Saldējumu ar zīmolu Jūsu Ekselence RPK sāka ražot 1999. gadā, to pozicionējot kā augstākās klases saldējumu. Diemžēl no zīmola pazudis ne tikai vārds Jūsu, bet arī mainījusies šā saldējuma gatavošanas recepte. Piemēram, pirms diviem gadiem ražotajā Ekselencē ar ķiršu piedevu dominēja piena olbaltumvielas, cukurs, ķiršu piedeva un augu tauki, savukārt jaunākajā ķiršu Ekselences versijā, kas šobrīd nopērkama veikalos, kā galvenās sastāvdaļas uz iepakojuma tiek minēts ūdens, ķiršu piedeva, cukurs, augu eļļa un hidrogenēti augu tauki.

«Esam ļoti rūpīgi pētījuši pircēju vajadzības daudzu gadu garumā. Tie pircēji, kam rūp holesterīna līmenis organismā, labprāt izvēlas vieglākus saldējumus ar augu tauku klātbūtni, bet tie, kas vēlas sajust, tā sakot, bērnības garšu, izvēlas no piena ražotos saldējumus, kas neapšaubāmi ir nedaudz treknāki pēc sava sastāva. Saldējuma Ekselence sortiments ir tāds, kas var apmierināt jebkura pircēja vajadzības gan garšas īpašību nozīmē, gan cenas ir pietiekami diferencētas, tagad arī mūsu jaunais iepakojums paplašina šā saldējuma lietošanas iespējas. Turklāt jāatgādina, ka visi saldējumi ar apzīmējumu De Lux – gan Ekselence, gan Pols – ir bez augu tauku piedevām,» Neatkarīgajai uzsvēra I. Bērziņa.

Arī Laima pievēršas saldējumam

Sākoties vasaras sezonai, Baltijā lielākais saldumu ražotājs Laima sācis piedāvāt patērētājiem saldējumu Laima, Vāverīte un Serenāde. Diemžēl šos jaunos saldējumus neražo Latvijā, bet gan Igaunijā, uzņēmumā Premia Foods, kas spēj ražot saldējumu ar vairākiem pildījumiem un piedevām vienlaikus. «Tas bija svarīgs aspekts. Produktu izstrādes gaitā abu uzņēmumu tehnologiem bija jāatrisina grūts uzdevums – konfekšu Vāverīte un Se-renāde bagāto garšu un pildījumu – rieksti, aprikožu džems – integrēt saldējumā. Tas paveikts, un Premia modernās tehnoloģijas ļauj to realizēt,» par izstrādes gaitu stāsta Laimas mārketinga vadītāja Dace Kokina. Produkta izveidē investēti 40 000 latu.