Skandināvu elektrība Latvijā būs pēc diviem gadiem

Baltijas elektroenerģijas tirgū tuvākajos gados konkurence tikai saasināsies, uzskata AS Latvenergo Elektroenerģijas pārdošanas direktors Dāvis Skulte.

«Salīdzinot ar Skandināvijas valstīm, kurās ir vairāki desmiti elektroenerģijas pārdevēju, konkurence pie mums tirgū ir maza. Taču arī Latvijā ir tendence konkurencei pieaugt tāpat kā pārējās Baltijas valstīs,» tā laikrakstam Dienas Bizness sacījis Skulte, piebilstot, lai arī Latvijā aktīvākie elektroenerģijas tirgotāji ir Latvenergo un Enefit, tirgū darbojas arī citi mazāki elektrības pārdevēji, tostarp no Lietuvas un Igaunijas.

Tiesa, Baltijas elektroenerģijas tirgū vēl neesot pamanīti ne Krievijas uzņēmumi, ne kāds no skandināvu uzņēmumiem, piemēram, Fortum vai Vatenfall. Skulte prognozē, ka skandināvi Baltijas tirgū varētu ienākt ap 2014. gadu, kad ekspluatācijā būs nodots jaunais Estlink-2 kabelis, par Krievijas uzņēmumu plāniem gan viņam drošu ziņu neesot. Krievijas elektroenerģijas ražotājs un tirgotājs Inter RAO, kura plānos ir tuvākajos gados uzbūvēt lielu atomelektrostaciju Kaļiņingradā pie Lietuvas robežas, arī pašlaik savus plānus Latvijā nekomentēja.

Ekonomika

Aptuveni divās trešdaļās apdzīvoto vietu, kur siltumapgādi nodrošina regulēti pakalpojumu sniedzēji, siltumenerģijas tarifi oktobrī būs zemāki nekā gadu iepriekš, liecina Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) apkopotie dati. SPRK ik nedēļu saņem siltumenerģijas tarifus vērtēšanai, tostarp ir komersanti, kuriem tarifs mainās vairākas reizes gadā. Oktobrī zemāki tarifi spēkā stāsies 34 komersantiem, bet septiņiem – pieaugs, informē SPRK.