Nekustamā īpašuma nodoklim neplāno izmaiņas

Valsts augstākās amatpersonas vairākkārt ir minējušas, ka nākošgad varētu mainīties vienīgi nekustamā īpašuma nodoklis, pieļaujot, ka likmes varētu pat trīskāršoties. Savukārt ar premjera rīkojumu izveidotā darba grupa nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) sistēmas uzlabošanai secinājusi, ka jaunu sistēmisku NĪN risinājumu Latvijā būtu ieteicams ieviest no 2013. gada, iekļaujot gan kadastrālās vērtēšanas uzlabošanu, gan nodokļa piemērošanas un likmes plašu izvērtējumu.

Finanšu ministrijas Komunikācijas nodaļas vadītāja Baiba Melnace uzsvēra: ja šādai pieejai tiks saņemts politisks atbalsts, tad 2012. gadā nekustamā īpašuma nodokļa jomā nevajadzētu ieviest būtiskas izmaiņas, bet atsevišķām pašvaldībām vēl būtu jāmeklē individuāli risinājumi.

Darba grupas sēdē tika izskatīti Jūrmalas priekšlikumi par nepieciešamajām NĪN izmaiņām, tai skaitā neieskaitīt NĪN pašvaldību finanšu izlīdzināšanas sistēmā, mazināt kadastrālās vērtības ietekmi uz NĪN apjomu, ieviešot vienotu fiksētu maksājumu, ieviest jaunus apliekamos objektus, piemēram, ieviest tā saukto graustu nodokli, un meklēt iespējas novērst sarežģījumus ar kopīpašumu aplikšanu ar nodokli.

Darba grupā gan neizskanēja vienots pašvaldību pārstāvju atbalsts Jūrmalas priekšlikumiem, piemēram, norādot, ka pašvaldību finanšu izlīdzināšanas sistēma ir komplicēts mehānisms, kas sastāv no daudziem parametriem, un nebūtu ieteicams to izjaukt un sagraut tikai atsevišķu pašvaldību problēmu dēļ, bet tās būtu risināmas atsevišķi.

Darba grupa vienojās, ka arī turpmāk būtu saglabājams noteiktais minimālais NĪN maksājums, turklāt to nosakot kā minimālo maksājumu vienam īpašniekam par vienu nodokļa objektu, lai neveidotos situācija, ka pašvaldības izdevumi nodokļa administrēšanai ir daudzkārt lielāki nekā iekasējamā nodokļa summa, kas ir, piemēram, pāris santīmi.

Darba grupa vienojās politiķiem lēmumu pieņemšanai piedāvāt abus piedāvātos konceptuālos NĪN aprēķināšanas risinājumus – gan risinājumu, kas balstās uz kadastrālo vērtību, gan arī risinājumu, kas papildus tam paredz visiem maksātājiem noteikt arī vienu fiksētu nodokļa maksājumu.

Svarīgākais