Krauklis prognozē, ka nākamā gada budžeta pieņemšana Saeimā nenotiks "triecientempos"

Šī nav tā reize, kad vienas stundas vai nakts laikā tiks pieņemti lēmumi attiecībā uz budžetu, intervijā Latvijas Radio teica Tautas partijas Saeimas frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Vents Armands Krauklis.

"Esam stingri nolēmuši, ka ir jādiskutē, lai netiktu pieņemti nepārdomāti lēmumi," teica Krauklis.

Viņaprāt, ja starptautiskajiem donoriem laikus būtu izskaidrota Latvijas pozīcija, tagad neizskanēti pārmetumi.

Kā uzskata Krauklis, daļai politiķi vajadzētu kaunēties, jo ir skaidrs, ka starptautisko aizdevēju pārmetumi ir tādēļ, ka nav izpildīts mājasdarbs. Viņaprāt, mājasdarbus nav izpildījuši tie, kam valdība bija uzticējusi vest sarunas ar starptautiskajiem donoriem.

Kā uzsvēra Krauklis, daļa vasarā uzņemto saistību ir neizdevīgas Latvijas tautsaimniecībai un apdraud aizdevuma atdošanu. Kā uzskata Krauklis, problēma ir tā, ka sarunu ar starptautiskajiem aizdevējiem vešana tika uzticēta cilvēkam, kas uzskata, ka 500 miljonu latu samazinājums Latvijas budžetā ir nepieciešams.

Gan Latvijai, gan starptautiskajiem aizdevējiem būtu svarīgi, lai parlaments nobalsotu par budžetu. Bet, ja budžetā ir acīmredzami nepareizas lietas, tad ir bažas par budžeta atbalstīšanu, atzina parlamenta pārstāvis.

Piemēram, ir izskanējis, ka varētu netīrīt un neapkopt ceļus. "Tas ir tāds rīdzinieku skatījums," vērtēja Krauklis, norādot: ja tu dzīvo dziļos laukos, tad ceļu netīrīšanas gadījumā būsi ieslodzīts tajā vietā un ārā netiksi.

Savukārt nodokļu palielināšana dod ieņēmumus tikai uz papīra. Jau iepriekšējais nodokļu palielinājums parādīja, ka budžetā nauda ienāk mazāk, nevis vairāk. Un nodokļu palielinājums samazina ekonomikas aktivitāti. Ja ekonomika neattīstās un nodokļu palielināšana to bremzē, tad nevarēs izpildīt saistības ar aizdevējiem. Tā ir dzelžaina loģika, tāpēc nav izprotams, kāpēc tajā nevar ieklausīties, savu viedokli skaidroja Krauklis.

Tautas partijas pārstāvis domā, ka nodokļu palielināšanas jautājums daļēji ir Skandināvijas aizdevēju spiediens. Skandināvijā ir augsti nodokļi, un tagad skandināvi grib "nospiest Latviju uz ceļiem" un spiest mūsu valsti palielināt nodokļus, jo zemi nodokļi Latvijā nav izdevīgi Zviedrijai, domā Krauklis.

Ja visas sarunas ar aizdevējiem nebūs veiksmīgas un ja būs redzams, ka piedāvājumi ir dažādu nodokļu celšana, tad ir jāuzliek uz galda visi varianti un jāskatās, kā tautsaimniecību ietekmē viena vai otra vai trešā nodokļa pacelšanu, domā Krauklis.

Viņaprāt, šajā gadījumā pie mājokļa nodokļa ieviešanas varētu atgriezties, ja, neieviešot mājokļa nodokli, tiek celts cits nodoklis, kas daudz sliktāk ietekmē iedzīvotājus.

Kā ziņots, šodien plkst. 12 sasaukta valdības ārkārtas sēde, kurā lems par papildus samazinājumiem valsts budžetā.

Ekonomika

Banka "Citadele" pirmdien, 7.oktobrī, sāks augstākās prioritātes nenodrošināto obligāciju pirmā laidiena publisko piedāvājumu 10 līdz 35 miljonu eiro apmērā, teikts bankas paziņojumā biržai "Nasdaq Riga".

Svarīgākais