Rosina samazināt mikrouzņēmumu nodokļa likmi

© Depositphotos

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas Ēnu ekonomikas apkarošanas apakškomisija rosina apspriest iespēju samazināt mikrouzņēmumu nodokļa (MUN) likmi, otrdien vienojās apakškomisijas deputāti.

Apakškomisijas priekšsēdētāja Linda Matisone (AS) norādīja, ka vērsīsies Finanšu ministrijā (FM) ar lūgumu veikt aprēķinus par samazinātas likme ietekmi uz MUN maksātāju sociālo nodrošinājumu.

Mazo un vidējo uzņēmumu (MVU) asociācijas pārstāve Aiva Diknere komisijas sēdē sacīja, ka no šī gada ieviestā vienotā 25% MUN likme ir vērtējama pozitīvi. "Šī ir pirmā valdība 15 gadu laikā, kura pieņem kaut cik loģisku lēmumus, un labo iepriekšējo valdību sastrādātās muļķības," teica Diknere.

Vienlaikus Diknere vērsa uzmanību, ka 25% likme ir izdevīga pakalpojumu sniedzējiem, taču tā vairs nav izdevīga ražotājiem, kuriem ir materiālu izmaksas. Diknere gan atzina, ka tagad individuālie komersanti MUN režīmā var droši strādāt, zinot, cik būs jāmaksā nodoklī. Strādājot vispārējā nodokļu režīmā to esot grūti pateikt.

Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) viceprezidente Lienīte Skaraine atzina, ka sākotnēji daudzus izdevies "izvilkt" no ēnu ekonomikas, kad tika ieviesta 9% MUN likme. Tāpēc MUN likmei ir nozīme, sacīja Skaraine, un norādīja, ka tagadējā 25% likme ir par augstu un jādomā par likmes samazināšanu.

Skaraine uzsvēra, ka ar mazāku likmi kļūtu vairāk MUN maksātāju un ieņēmumi no nodokļa būtu lielāki. "Mazāka likme vairāk vilks ārā no ēnu ekonomikas, arī ražotāji pienāks klāt," sacīja Skaraine.

Viņa piebilda, ka savulaik LTRK rosināja MUN likmi noteikt 15-18% apmērā un aicināja atgriezties pie šī priekšlikuma apspriešanas.

FM Tiešo nodokļu departamenta direktore Astra Kaļāne apakškomisijas sēdē atgādināja, ka 25% likme izvēlēta tādēļ, lai MUN nodokļu maksātājam būtu kaut minimāla sociālā apdrošināšana - 20% no nodokļa nonāk valsts sociālās apdrošināšanas obligātajās iemaksās un tikai 5% iedzīvotāju ienākuma nodoklī.

Svarīgākais