INDEXO: Pensionējoties pēc 30 gadiem, nodokļu izmaiņu rezultāts būs par 40 000 tūkstošiem eiro mazāks pensiju uzkrājums

© Depositphotos

IPAS Indexo (turpmāk – INDEXO) sabiedrības līdzdalības platformā Mana Balss ir ierosinājusi iniciatīvu par pensiju 2. līmeņa iemaksu nesamazināšanu, kas ir pretstatā ar valdības ieceri par gandrīz 17%, jeb no 6% uz 5% no bruto algas, samazināt iedzīvotāju iemaksas pensiju 2. līmeņa uzkrājumā. INDEXO iniciatīvā norāda, ka nav pieļaujama šodienas īstermiņa budžeta tēriņu finansēšana uz iedzīvotāju pensiju rēķina.

Saskaņā ar INDEXO aplēsēm, iecerētais pensiju 2. līmeņa samazinājums vidējās algas saņēmējam pēc 10 gadiem pensiju uzkrājumu samazinās par 4000 tūkstošiem eiro, bet, pensionējoties pēc 30 gadiem, šo nodokļu izmaiņu rezultāts būs par 40 000 tūkstošiem eiro mazāks pensiju uzkrājums.
“Valdības ierosinājums rada šķietamu iespaidu, ka pensiju uzkrājuma samazinājums ir tikai par 1%, kas izklausās nebūtiski. Taču patiesība ir, ka tas ir nākotnes pensiju uzkrājumu samazinājums par sesto daļu no tā iemaksu līmeņa, kāds tas ir šobrīd. Mūsuprāt tas ir klaji nepieņemami, ka budžets tiek lāpīts uz iedzīvotāju nākotnes labklājības rēķina. Budžeta un Latvijas ekonomikas attīstība būtu jāvada ilgtspējīgi, proti, ar sabalansētiem izdevumiem un ieņēmumiem šodien, nevis iztērējot nākotnes uzkrājumus,” saka Artūrs Roze, IPAS INDEXO valdes loceklis, līdzekļu pārvaldnieks.
“Iecerētā nodokļu reforma paredz, ka minētais 1% no bruto algas tiks novirzīts pensiju sistēmas 1. līmenī, kas balstās uz solidaritātes principa jeb no šodienas strādājošo sociālajām iemaksām 14% tiek maksāti pensijās šodienas pensionāriem. “Uz papīra” iedzīvotājiem pensiju 1. līmenī veidojas noteikts pensiju kapitāls, bet tas nav reāls uzkrājums - tas ir tikai solījums nākotnē maksāt pensiju. Diemžēl tas ir nereālistisks, politisks solījums, jo pensionāru kļūst vairāk, bet strādājošo mazāk un kopējais iedzīvotāju skaits Latvijā sarūk. Bez būtiskām izmaiņām pensionēšanās vecumā vai indeksācijas kārtībā pensiju 1. līmeņa saistības ilgtermiņā nav izpildāmas. Tikmēr 6%, kas katru mēnesi no algas uzkrājas pensiju 2. līmenī, ir reāla nauda, kas pieder konkrētam iedzīvotājam un ir mantojama,” turpina A. Roze.
Iniciatīva ir publicēta platformā Mana Balss: https://manabalss.lv/nelausim-sodienas-valsts-budzetu-lapit-uz-musu-pensiju-uzkrajumu-rekina/show un katrs iedzīvotājs ir aicināts aizstāvēt savus pensiju uzkrājumus un neļaut daļu no tiem izmantot šodienas budžeta ielāpu lāpīšanai un nobalsot par pensiju 2. līmeņa iemaksu saglabāšanu vismaz esošā apmērā.

Svarīgākais