LDKK komentē plānotās nodokļu izmaiņas: Uzstājām un turpinām uzstāt uz valdības izdevumu samazināšanu 5% apmērā

© Foto: Gints Ivušķāns/F64

Latvijas Darba devēju konfederācija (LDDK) piekrīt virzīt tālāk iekļaušanai valsts 2025.gada budžeta paketē piektdien prezentēto nodokļu reformas piedāvājumu ar atrunām, ka šī sistēma var darboties, ja netiek palielināts pievienotās vērtības nodoklis (PVN), aģentūrai LETA sacīja LDDK prezidents Andris Bite.

Tāpat LDDK ieskatā sistēma var darboties, ja tiek turpināts darbs pie valsts sektora izdevumu mazināšanas, kā arī tiek turpināts darbs, lai sasniegtu darbaspēka nodokļu konkurētspēju arī lielo algu sektorā.

Bite norādīja, ka LDDK uzstādījums izmaņām nodokļu politikā bija nodokļu sistēmas vienkāršošana un Latvijas darbaspēka nodokļu konkurētspēja Baltijas reģionā.

"Uzstājām un turpinām uzstāt uz valdības izdevumu samazināšanu 5% apmērā, kas ļautu finansēt drošības un citas prioritātes un kalpotu kā kompensējošs mehānisms darbaspēka nodokļu izmaiņu ieviešanai," akcentēja Bite.

Viņš norādīja, ka pirmais no mērķiem ir sasniegts, jo jau 2025.gadā paredzēts pāriet no diferencēta uz fiksētu neapliekamo minimumu, kas vienkāršos nodokļu administrēšanas procesus. Vienlaikus Latvijas darbaspēka nodokļu konkurētspēja Baltijas valstu vidū ir panākta daļēji - jāturpina darbs pie lielo algu nodokļu konkurētspējas veicināšanas.

"Attiecībā uz kompensējošiem mehānismiem diemžēl neredzam ievērojamu valdības izdevumu ietaupīšanu, tā vietā izvēlēts ceļš izmantot otro pensiju līmeni," sacīja Bite.

Vienlaikus Bite norādīja, ka LDDK ir svarīgi runāt arī par procesu, kādā nonākts pie šī rezultāta. No uzņēmēju perspektīvas raugoties, darbs pie nodokļu reformas ir bijis nepiedodami ilgs un necaurspīdīgs, un nākotnē LDDK sagaida produktīvāku sadarbību ar ministrijām.

Jau ziņots, ka no nākamā gada plānots paaugstināt iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likmi, noteikt fiksētu un lielāku neapliekamo minimumu, kā arī paaugstināt minimālo algu.

Svarīgākais