Rostovskis valsts ekonomiku dēvē par PSRS 2.0 modeli un, iespējams, mudinās uzņēmējus pamest Latviju

© Ekrānšāviņš

Latvijas Darba devēju konfederācija (LDDK) un Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK) kritizē Finanšu ministrijas piedāvāto nodokļu izmaiņu projektu.

Kā aģentūru LETA informēja LDDK pārstāve Ance Jaks, organizāciju ieskatā, šis scenārijs neatbilst valdības deklarācijā noteiktajiem mērķiem un turpinās Latvijas ekonomikas stagnāciju un atpalicību no kaimiņvalstīm. Savukārt LTRK prezidents Aigars Rostovskis uzskata, ka šāda piedāvājuma apstiprināšanas gadījuma viss, ko esošā koalīcija solīja "par lieliem, pārdomātiem darbiem un strauju Latvijas ekonomikas izaugsmi, ir vien skaistas runas bez seguma, kas skaidri parāda, ka valdība nevēlas īstenot būtiskas izmaiņas un labot sistēmu".

Raidījumā "Preses klubs" A. Rostovskis ir vēl tiešāks: "Es gribu uzrunāt visus privātuzņēmējus sekot šiem procesiem [par jaunu nodokļu politiku] līdzi. Iespējams, iestāsies pat tāda fāze, kas es jūs rekomendēšu apskatīt iespējas pārcelt savu biznesu uz citām valstīm. Cilvēkiem, kas virza šo kreiso politiku, gribu atgādināt, ka šie viņu plāni ved uz Latvijas nabadzību. Pēdējos gados mēs redzam, ka Latvijas ekonomika tiek būvēta, kā es saku, uz modeli PSRS 2.0 - aizvien lielāka ietekme ir publiskajam sektoram, tur ir pietuvinātie, publiskie pasūtījumi, koruptīvi darījumi. Ekonomiku dzen uz augšu publiskā sektora algu pieaugums. Par kaut kādiem samazinājumiem valsts sektorā valsts vara negrib runāt - vajag tādu šitādu aģentūru....Bet pag, ja privāto sektoru uzskata par kādu slaucamu govi, tad jāskatās, ka varbūt ir jādodas uzņēmējiem prom no Latvijas".

Ekonomika

Šī gada pirmajos septiņos mēnešos strādājošo iedzīvotāju iemaksas pensiju pirmajā līmenī ir bijušas par 56 miljoniem eiro mazākas, nekā izmaksātās pensijas šī brīža pensionāriem, aģentūru LETA informēja bankas "Citadele" meitasuzņēmuma "CBL Asset Management" valdes priekšsēdētājs Kārlis Purgailis, atsaucoties uz Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) datiem.

Svarīgākais