LOSP vadītājs: Daudzi būs pārsteigti, kādas cenu atšķirības veikalos ir dažai labai precei

© Foto: Ģirts Ozoliņš/MN

"Es neredzu, ka situācija uzlabotos. Man pat šķiet, ka kļūst tikai sliktāk. Godīgi sakot, es nesaprotu tirgotājus. Mēs visi dzīvojam un strādājam vienā valstī, visi maksājam nodokļus un gūstam no tiem labumu, un mums visiem tādēļ vajadzētu būt šīs valsts patriotiem," aģentūrai LETA sacīja Lauksaimniecības organizāciju sadarbības padomes (LOSP) valdes priekšsēdētājs Guntis Gūtmanis, komentējot veikalu piemērotos uzcenojumus.

Viņš atgādina par cīņām, kas bija jāizcīna, lai pie Latvijas precēm pieliktu Latvijas karodziņus un pie importa precēm šo valstu ražotāju karodziņus.

"No 1.septembra veikalos šiem karodziņiem un uzrakstiem pie precēm ir jābūt klāt. Ir palicis mazāk nekā mēnesis. Es vakar ieeju veikalā un pat uz lielajām informācijas zīmēm, kur var sarakstīt pašu vellu, nekā nav par produkta izcelsmes valsti. Tā vietā man ir jāņem un jāpēta dārzenis, uz kura ir uzlīmēta uzlīme ar informāciju tik sīkā šriftā, ka to ir grūti salasīt. Kādēļ to visu ir tik grūti izdarīt? Baidāmies? Negribam? Man ir sajūta, ka tirgotāji negrib norādīt produktu izcelsmes valsti. Es to nesaprotu," pauž Gūtmanis.

Savukārt, komentējot uzcenojumiem, ko veikalnieki piemēro precei, viņš atzina, ka tirgus ekonomikā nevajag iejaukties, "bet tagad ir redzama absurda lieta, ka mēs mūsu vietējo produkciju padarām cilvēkiem visgrūtāk nopērkamu."

"Manuprāt, tas ir nepareizi. Es zinu, ka pie šī jautājuma strādā Ekonomikas ministrija un uz rudeni piedāvās kaut kādu regulējumu, un mēs to gribēsim redzēt. Es joprojām veikalos redzu milzīgus uzcenojumus. Es publiski nevienam to nevaru pierādīt, jo tas ir komercnoslēpums, bet nu nav precēm 20-30% uzcenojumi. Ir arī tādi un ir arī mazāki, bet joprojām ir arī 80%, 100% un 150% uzcenojumi. Manuprāt, tas nav samērīgi. Ejam vienkārši uz veikaliem un salīdzinām cenas! Daudzi būs pārsteigti, kādas cenu atšķirības ir dažai labai precei," sacīja Gūtmanis.

Svarīgākais