Pēc mēneša benzīns maksās 95,9 santīmus

Aizvadītajā nedēļā benzīna un dīzeļdegvielas cenas Eiropas biržās atkal sasniedza jaunus pēdējo gadu rekordus, biznesa ziņu portālam BNN.LV norāda Statoil degvielas kategorijas vadītājs Kaspars Skrābāns, piebilstot, ka jau pēc mēneša Latvijā benzīna cena sasniegs 0,959 latus litrā.

Benzīna cenas nedēļas beigās pieauga līdz 1 170 ASV dolāriem par tonnu. Arī dīzeļdegvielas cena sasniedza jaunu pēdējo gadu līmeni – 1 060 ASV dolārus par tonnu.

Galvenie notikumi aizvadītajā nedēļā, kas noteica naftas un to produktu augsto cenu līmeni – joprojām saspīlētā situācija Lībijā, situācijas saasināšanās Sīrijā un zemais ASV dolāra kurss. Proti, ASV dolāra kurss aizvadītajā nedēļā samazinājās līdz 0,478 santīmu atzīmei par dolāru.

Benzīna cenas, sekojot cenu kāpumam biržā, Latvijā būtu kāpušas par vairākiem santīmiem, taču daļēji šo kāpumu kompensēja ASV dolāra kursa samazināšanās, un benzīna cenas Latvija Statoil stacijās pagājušajā nedēļā pieauga par vienu santīmu. Savukārt dīzeļdegvielas cena palika nemainīga, jo dolāra kursa svārstības izlīdzināja cenas svārstības biržā.

Jau pēc mēneša – 1. jūnijā, stāsies spēkā jaunā akcīze nodokļa likme benzīnam. Turpmāk tā būs jau 0,289 lati līdzšinējo 0,269 latu vietā par litru benzīna. Secīgi ar 1.jūniju benzīna cena kļūs automātiski par 2,5 santīmiem litrā dārgāka – 2 santīmi akcīzes nodokļa izmaiņu dēļ un 0,5 santīmi pievienotās vērtības nodokļa (PVN) ietekmē, jo arī no akcīzes nodokļa Latvijā tiek aprēķināts PVN, tā Skrabāns.

Svarīgākais