Vienojas par straujāku pieaugumu pašvaldību daļai no dabas resursu nodokļa

© Kaspars Krafts / F64

Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) un Klimata un enerģētikas ministrijas (KEM) ikgadējās sarunās vienojas par straujāku dabas resursu nodokļa proporcijas maiņu pašvaldību budžetu labā, aģentūru LETA informēja LPS komunikācijas speciāliste Ilze Rukute.

Pirmdien notika LPS un KEM ikgadējās sarunas, kurās puses diskutēja par vides jautājumiem, atkritumu apsaimniekošanas jomas aktualitātēm, ūdenssaimniecības, notekūdeņu dūņu apsaimniekošanas plāna ieviešanas gaitu, tam nepieciešamām investīcijām un citiem jautājumiem.

Sarunas vadīja LPS priekšsēdis Gints Kaminskis un klimata un enerģētikas ministrs Kaspars Melnis (ZZS).

Rukute skaidro, ka jautājumā par atkritumu apsaimniekošanas jomā nepieciešamajiem datiem, puses vienojās, ka KEM turpina darbu pie normatīvo aktu pilnveidošanas un atkritumu plūsmas uzskaites attīstību sadarbībā ar pašvaldībām. Plānots pārņemt no Viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) darba grupu par atkritumu apsaimniekošanas normatīvo aktu pilnveidošanu.

Atkritumu apsaimniekošanas likumā noteikts, ka par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu atbildīgā ir konkrētā pašvaldība savā teritorijā, tomēr laika gaitā izveidotas vairākas paralēlās sistēmas, kam atļauts darboties šajā jomā. Nav izveidota datu uzkrāšanas sistēma, lai varētu analizēt šos datus konkrētu pašvaldību līmenī. Nav arī konkrētu datu par pirms poligona pāršķiroto atkritumu apjomu, secināts sarunās.

Jautājumā par Atkritumu apsaimniekošanas reģionālo centru veidošanu (AARC) un plānoto darbību puses vienojās, ka pašvaldības turpinās darbu pie AARC izveides un informēs KEM par situāciju un problēmām, kā arī izvērtēs nepieciešamos precizējumus un sagatavos priekšlikumus Atkritumu apsaimniekošanas likuma un citu normatīvo aktu grozījumiem līdz šī gada beigām. Turklāt atkritumu apsaimniekošanas reģionos, kuros izveidoti AARC un noteikta uzraudzības kārtība, jāļauj sākt apgūt investīcijas.

Par dabas resursu nodokļa izmantošanas iespējām Atkritumu apsaimniekošanas reģionu (AAR) plānu pasākumu ieviešanai puses vienojās rosināt izmaiņas Dabas resursa nodokļa (DRN) likuma grozījumos par straujāku DRN proporcijas maiņu pašvaldību budžetu labā, kā arī rosināt Finanšu ministrijai (FM) izstrādāt grozījumus likumos, lai netiktu īstenota dubultā nodokļu aplikšana.

Patlaban pienākumi un atbildība par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu un mērķu sasniegšanu ir pašvaldībām, bet DRN, kura mērķis ir "arī finansiāli nodrošināt vides aizsardzības pasākumus", lielākās summas tiek iekasētas valsts budžetā.

Pašvaldību ieskatā nepieciešams straujāks pieaugums pašvaldību daļai, jo šis ir periods, kad nepieciešami finanšu ieguldījumi, lai izveidotu infrastruktūru pēc AAR reformas.

Svarīgākais