Cenu apsekojums: būvēt kļūst arvien dārgāk

© Pixabay.com

Būvniecības izmaksas šogad otrajā ceturksnī salīdzinājumā ar pagājušā gada attiecīgo periodu Latvijā pieaugušas vidēji par 2,3%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Tostarp strādnieku darba samaksa 2024.gada otrajā ceturksnī salīdzinājumā ar 2023.gada otro ceturksni pieaugusi par 6,3%, mašīnu un mehānismu uzturēšanas un ekspluatācijas izmaksas kāpušas par 3,2%, bet būvmateriālu cenu līmenis nav mainījies.

Savukārt 2024.gada otrajā ceturksnī, salīdzinot ar pirmo ceturksni, būvniecības izmaksu līmenis palielinājies par 0,4%. Strādnieku darba samaksa pieaugusi par 2,1%, mašīnu un mehānismu uzturēšanas un ekspluatācijas izmaksas palielinājušās par 0,7%, savukārt būvmateriālu cenas samazinājušās par 0,7%.

2024.gada jūnijā, salīdzinot ar 2023.gada jūniju, būvniecības izmaksu līmenis Latvijā palielinājies par 2,4%. Strādnieku darba samaksa pieaugusi par 6,9%, mašīnu un mehānismu uzturēšanas un ekspluatācijas izmaksas - par 3,3%, savukārt būvmateriālu cenas samazinājušās par 0,3%.

Šogad jūnijā, salīdzinot ar maiju, būvniecības izmaksu līmenis samazinājies par 0,1%. Būvmateriālu cenas samazinājušās par 0,6%, savukārt strādnieku darba samaksa pieaugusi par 0,8%, bet mašīnu un mehānismu uzturēšanas un ekspluatācijas izmaksas palielinājušās par 0,1%.

Jūnijā būvniecības izmaksu vidējo līmeni visvairāk ietekmēja cenu samazinājums asfaltbetonam, kā arī metāla konstrukcijām un sīkajiem metāla izstrādājumiem.

2024.gadā datus par būvniecības resursu cenām sniedz apmēram 230 būvuzņēmumu un vairāk nekā 45 tirdzniecības uzņēmumu.

Cenu apsekojuma izlasē iekļauti būvuzņēmumi, kuriem 2023.gadā bija lielākais pašu spēkiem veiktais būvdarbu apmērs, tostarp 94,8% no apsekotajiem uzņēmumiem pašu spēkiem veikto darbu apmērs pārsniedza vienu miljonu eiro gadā, no tiem 32,9% uzņēmumu darbu apmērs bija virs pieciem miljoniem eiro gadā.

Ekonomika

Iepriekšējos gados Rīgas tirgū vidēji pārdots ap 2500 jaunu dzīvokļu gadā, un tas tādai pilsētai kā Rīga nav īsti apmierinošs rezultāts, aģentūrai LETA pavēstīja būvfirmas un nekustamo īpašumu attīstītāja SIA "YIT Latvija" valdes loceklis Andris Božē.

Svarīgākais