Latvijas lielāko alus darītavu pārstāvji vakar noskaidroja, kuras no alus šķirnēm ir izcilas un kuras – ļoti labas.
Savu alu izvērtēšanai bija atvedušas astoņas lielākās alus darītavas. Pasākums notika Bauskā, kur tā norisi nodrošināja SIA Bauskas alus. Pārstāvēta skaita ziņā bija puse no visiem uzņēmumiem, kuri ražo alu pārdošanai, taču tie aizpilda vairāk nekā 90% no Latvijas alus tirgus. Latvijas Alus darītāju savienības izpilddirektors Pēteris Liniņš sola turpināt sarunas arī ar mazākajām alus darītavām, lai tās ļautu kolēģiem novērtēt to produkciju un veidotos vēl pilnīgāka aina par to, kādu alu ražo Latvijā.
Alus izvērtēšana bija tā degustācija. To veica alus ražošanas speciālisti, kuri pēc tam 1–5 punktu skalā novērtēja atsevišķi alus garšu, aromātu, dzidrumu, apiņu kvalitāti un alus putu noturību. Eksperti vērtēja alu, nezinot tā ražotāju. Alus tika dalīts grupās gaišais/tumšais un filtrētais/nefiltrētais alus. Tādējādi izveidojās četras alus grupas, kur katrā atradās izcili alus paraugi, kuri bija savākuši ne mazāk kā 23 punktus no 25 iespējamiem. Ļoti laba alus godam pietika ar 21 punktu. P. Liniņš piebilda, ka zemāku vērtējumu speciālistu degustācijām piedāvātās alus šķirnes un produkcijas paraugi nav izpelnījušies.
Iespējams, ka ir samazinājušās atšķirības starp vietējām alus šķirnēm. Tas ir nespeciālista iespaids, salīdzinot vakardienas degustāciju ar līdzīgu pasākumu pirms gadiem desmit.