Pēc avārijas Fukušimā pirmajai kravai Latvijā pārbaudīts radioaktīvais piesārņojums

Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) Robežkontroles departamenta inspektori veikuši pirmo pārtikas kravas pārbaudi no Klusā okeāna reģiona valstīm ienākošajā kravā un pēc veiktajām laboratoriskajām pārbaudēm radioaktīvais piesārņojums nav konstatēts.

Pirms Lieldienām Robežkontroles punktā „Rīgas osta” tika noņemts paraugs laboratoriskajai izmeklēšanai no saldētas pangasijas filejas, kas ievesta no Vjetnamas, lai pārliecinātos, ka produktā nav pārsniegti maksimāli pieļaujamie radionuklīdu līmeņi: jods–131, cēzijs–134 un cēzijs–137 .

Pastiprināta kravas kontrole tika veikta pamatojoties uz iespējamo piesārņojuma risku, saistībā ar Japānā notikušo negadījumu Fukusimas AES. Visai augu un dzīvnieku izcelsmes pārtikai un barībai, bet jo īpaši zivīm, kuru ieved no Japānas un Klusā okeāna reģiona valstīm, tai skaitā no Vjetnamas, ja produkcija izsūtīta pēc 2011. gada 11. marta, pārbauda radioaktīvo piesārņojumu.

Pēc 2011. gada 11. marta ir ievestas 4 Japānas izcelsmes neliela daudzuma zāļu kravas, kurām pirms PVD kravas kontroles, Valsts robežsardze veica radiometrisko kontroli.

Pārtikas un veterinārā dienesta ģenerāldirektors Māris Balodis uzsver, ka Latvijas patērētājiem nav jāsatraucas par no Japānas un Klusā okeāna reģiona valstu ienākošo kravu un produktu drošību. Atbildīgie dienesti visā pasaulē, rūpējoties par patērētāju veselību un produkcijas drošumu, veic noteiktās pārbaudes.

Svarīgākais