Sestdiena, 4.maijs

redeem Vijolīte, Viola, Vizbulīte

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Vāc naudu Parex parādu segšanai

Sindicētā kredīta atdošanas dēļ Parex banka izvākusi no Latvijas Bankas tos 26 miljonus latu, kuri tur jāglabā kā obligāta rezerve.

Parex bankai līdz 5. maijam jāatmaksā 164 miljonu latu vērta naudas summa, kas ir pēdējais maksājums 2007. gadā aizlienēto 350 miljonu latu atdošanā. Atbilstoši aizdevuma nosacījumiem tas būtu bijis jāizdara jau 2009. gada vasarā, bet 2008. gada beigās banka faktiski izputēja un tās saistības pārņēma Latvijas valsts. Tā uzsāka norēķināšanos ar sindicētā kredīta devējiem un cerēja, ka Parex bankas tagadējie pārvaldnieki ar bankas īpašumu pārdošanu savāks pietiekami daudz naudas, lai vismaz pēdējo parāda daļu atdotu bez jauniem aizņēmumiem no Latvijas valsts.

20. aprīlī Parex banka tās prezidenta Kristofera Gviljama personā publiski paziņoja, ka tā tas patiešām notiks, bet ar nosacījumu, ka parāda atdošanai tiks izmantota arī LB glabātā obligāto rezervju nauda. LB tūlīt publiski atbildēja, ka šo naudu nedrīkst izmantot bankas parādu kārtošanai, kamēr vien banka netiek likvidēta. K. Gviljams sāka skaidrot, ka šajā gadījumā Parex bankai jāatņem bankas nosaukums, bet tai vēl kādu laiku jāpastāv aģentūras, fonda vai tamlīdzīgas iestādes statusā.

Otra publiskās izskaidrošanās līnija stiepjas no LB uz Finanšu un kapitāla tirgus komisiju un atpakaļ. Ne abu iestāžu vadītāji Ilmārs Rimšēvičs un Irēna Krūmane, ne juristi vai kādi citi speciālisti no 20. aprīļa līdz vakarvakaram nav spējuši sazināties un vienoties, kā izprotami tieši tie Latvijas likumi, kas nosaka abu iestāžu darbību un komercbanku uzraudzības kārtību. FKTK publiski lūdza LB atbrīvot Parex banku no obligāto rezervju normas ievērošanas. LB vakarvakarā atbildēja ar publisku norādi uz nepilnību FKTK lūgumā. FKTK gan drīkstot lūgumu izteikt un LB – to izpildīt, bet ar nosacījumu, ka FKTK iepriekš pieņems lēmumu par Parex bankas darbības ierobežošanu, ko FKTK nav iedomājusies izdarīt.

LB preses pārstāvis Mārtiņš Grāvītis vakar skaidroja Neatkarīgajai, kā Parex banka tikusi pie obligāto rezervju naudas, par spīti LB aizliegumam. Viņš norādīja, ka LB neapšaubot ne Parex bankas īpašumtiesības uz šo naudu, ne bankas tiesības to lietot, bet prasa, lai visas komercbankas reizi mēnesī uzrāda bankas aktīviem samērīgu naudas summu. Uzrādīšanas diena iekrītot šodien. Ja Parex naudu uz šodienu neatdos LB, tad tā iedarbinās soda naudas skaitīšanu. Formāli ņemot, Parex varētu šo naudu šodien atdot LB, rīt – paņemt no LB un tad gaidīt 27. maiju, kad atklātos naudas iztrūkums, ja vien Parex nespētu šo naudu aizvietot ar ieņēmumiem no īpašumu izpārdošanas.

Notikumu gaitā neiejaucas Finanšu ministrija, kuras rīcībā ir pusmiljards banku uzturēšanai rezervētu latu. Ministrijas preses pārstāve Baiba Melnace norādīja, ka Parex vai kāda cita iestāde nav informējusi ministriju par nespēju atdot valsts garantētu kredītu, tāpēc neesot pamata domāt, kā valdība izskaidrosies ar sindicētā kredīta devēju sūtītiem parādu piedzinējiem.