Apdrošinātāji lauksaimniekiem atlīdzībās izmaksājuši gandrīz deviņus miljonus eiro

© unsplash.com

Apdrošinātāji atlīdzībās par izsalušajiem ziemāju sējumiem un citiem kultūru bojājumiem šogad līdz šim lauksaimniekiem izmaksājuši kopumā gandrīz deviņus miljonus eiro, vēsta Latvijas Apdrošinātāju asociācija.

Asociācijā norāda, ka dati, kas ietver gan Latvijas apdrošinātājus, gan arī Vācijas apdrošinātāju "Vereinigte Hagel" ("VH"), kas strādā Latvijas lauksaimniecības apdrošināšanas tirgū.

"Kopumā mēs redzam tendenci, ka lauksaimnieki arvien vairāk savai finanšu risku vadībai izmanto apdrošināšanas sniegtās iespējas. To, protams, stimulē arī valsts atbalsts prēmiju maksājumiem, kā arī pieredzētās dabas kataklizmas un redzamais apdrošināšanas atbalsts šādos gadījumos," pauž Latvijas Apdrošinātāju asociācijas prezidents Jānis Abāšins.

Viņš arī piebilst, ka atsevišķām lauksaimniecības nozarēm vēl ir sarežģīti atrast apdrošināšanas piedāvājumu, taču, pieaugot pieprasījumam, tāds radīsies. "Mēs kā apdrošinātāju asociācija esam pastāvīgā saziņā ar lauksaimnieku organizācijām un meklējam labākos risinājumus, un esmu drošs, ka pēc pāris gadiem tirgus situāciju būs sakārtojis," min Abāšins.

Jau vēstīts, ka 2023.gada sezonā Latvijas apdrošinātāji atlīdzībās lauksaimniekiem par dažādiem zaudējumiem izmaksāja 18,5 miljonus eiro. Vienlaikus Vācijas apdrošināšanas kooperatīvs "VH", kas sadarbojas ar graudkopības kooperatīvu "Latraps", sējumu apdrošināšanā lauksaimniekiem pērn Latvijā atlīdzībās izmaksāja 19,3 miljonus eiro.