"Elenger" prognozē, kā šogad mainīsies gāzes cenas

© Pixabay.com

Eiropas Savienībā uzsvars ir arvien vairāk palielināt atjaunojamo resursu izmantošanu un veicināt energoefektivitāti, tādēļ dabasgāzes patēriņš gan Latvijā, gan visā reģionā pamazām turpinās samazināties, intervijā aģentūrai LETA atzīst Igaunijas gāzes uzņēmuma "Eesti Gaas" meitasuzņēmuma Latvijā SIA "Elenger" valdes priekšsēdētājs Dāvis Skulte.

Viņš arī prognozē iespējamās dabasgāzes cenas izmaiņas šogad:

Šogad dabasgāzes cenas ir būtiski zemākas, nekā bija pagājušajā gadā. Šobrīd mēs arī neredzam iemeslus, kādēļ cenām atkal strauji pieaugt. Protams, mēs nevaram paredzēt, vai nebūs kādu ģeopolitisku notikumu, kas to visu var ietekmēt. Bet tad tas atstās ietekmi ne tikai uz dabasgāzi, bet arī uz citiem energoresursiem un izejvielām.

Kopumā dabasgāzes tirgus ir ļoti labi stabilizējies un pielāgojies situācijai, ka gāze no Krievijas Eiropā praktiski vairs neienāk, ir atrastas alternatīvas, turpinās infrastruktūras attīstība. Baltija ir ļoti labi nosegta ar piegādes iespējām. Līdz ar to, ja nav lielu ģeopolitisku satricinājumu, tad dabasgāzes cenām būtu jāpaliek tādām kā šobrīd vai arī jāsamazinās, jo Eiropas krātuvēs gāzes ir vairāk, nekā bijis jebkad iepriekš.