Ekonomikas ministrs ierodas Ukrainā ar vēsturiski lielāko uzņēmēju delegāciju no Latvijas

© Publicitātes foto

Šajās dienās ārvalstu vizītē Ukrainā atrodas ekonomikas ministrs Viktors Valainis, kur kopā ar viņu devušies teju 50 Latvijas uzņēmēju, lai stiprinātu jau esošās vai veidotu pavisam jaunas ekonomiskās attiecības.

“Mans uzstādījums, plānojot vizīti Ukrainā, bija veidot iespējami plašu uzņēmēju delegāciju, kas, manuprāt, mums ir izdevies, aizvedot uz Ukrainu vēsturiski lielāko uzņēmēju skaitu,” norāda ekonomikas ministrs Viktors Valainis.

Viņš uzsver, ka mērķis nav vien plaša vizīte, bet vienlaikus arī nepieciešamība akcentēt atbalstu Ukrainu un simboliski parādīt, ka Latvija ir ieinteresēta ne tikai turpināt, bet pat stiprināt abu valstu ekonomisko sadarbību, jo kara apstākļos tieši spēcīgai ekonomika ir būtisks papildus virzītājspēks ceļā uz Ukrainas uzvaru.

Publicitātes foto

2023. gadā preču un pakalpojumu tirdzniecības apjoms starp Ukrainu un Latviju sasniedza 913 mil. EUR. Ukrainas tiešās investīcijas Latvijā 2023.g. beigās sasniedza 218 milj. EUR (+ 19% salīdzinājumā ar 2022. gadu), savukārt Latvijas tiešās investīcijas Ukrainā sasniedza 124 milj. EUR (+32% salīdzinājumā ar 2022. gadu).

“Esam gatavi atbalstīt Ukrainu ne tikai ar ziedojumiem, bet vienlaikus stiprinot gan Ukrainas, gan arī Latvijas ekonomisko attīstību. Plašā uzņēmēju delegācija ir pierādījums tam, ka Latvijas uzņēmējiem ir patiesi liela interese par izaugsmes un sadarbības iespējām Ukrainā, tāpēc ir jāliek lietā pieejamie valsts pārvaldes resursi, lai maksimāli palīdzētu šādu iespēju realizēšanā,” atzīst V. Valainis.

Ekonomikas ministra vadītās delegācijas vizītes ietvaros notikušas arī vairākas tikšanās, kas saistītas ar ministrijai piešķirto līdzekļu izlietojumu Ukrainas atjaunošanai. Būtiska loma vizītes ietvaros atvēlēta jautājumiem, kas saistīti ar kara laikā skartās elektroapgādes atjaunošanu.

Kā zināms, Latvija Ukrainas rekonstrukcijas procesā īpaši atbalsta Čerņihivas apgabalu, kam kopumā turpmākajos trīs gados tiks atvēlēti 15 miljoni eiro. Palīdzību 6 miljonu eiro apmērā (ik gadu pa 2 miljoniem eiro) organizē Ekonomikas ministrija, piesaistot Latvijas uzņēmējus. Vizītes ietvaros detalizētāk nepieciešamo atbalstu.

Vizītes laikā notiek arī Latvijas un Ukrainas biznesa forums, kā arī virkne tikšanos. Ekonomikas ministrija par svarīgu uzdevumu uzskata palīdzēt Latvijas uzņēmumiem, kas tradicionāli ir iepirkuši specifiskas, Latvijā nepieejamas izejvielas un ražošanā nepieciešamus produktus Krievijā, pārorientēties uz citiem piegādātājiem no citiem tirgiem, tai skaitā, attiecīgas produkcijas iepirkšanu Ukrainā, ja arī tur tā tiek ražota.

Kopā ar ekonomikas ministru vizītē Ukrainā atrodas arī Ekonomikas ministrijas valsts sekretārs Edmunds Valantis, kā arī vairāku iestāžu pārstāvji.