Rosina Latvijā samazināt darbaspēka nodokļus

© unsplash.com

Latvijas eksportētāju asociācija "The Red Jackets" rosina valdību samazināt darbaspēka nodokļus atbilstoši Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) vidējam līmenim, informē asociācija.

"The Red Jackets" ieskatā ir nepieciešams samazināt darbaspēka nodokļus atbilstoši OECD vidējam līmenim, īpaši zemo algu saņēmējiem un arī vidējās algas saņēmējiem, lai veicinātu eksportspēju un mazinātu ēnu ekonomiku, sekot citiem OECD izaugsmei un konkurētspēju veicinošas nodokļu reformas ieteikumiem.

Tāpat asociācija aicina valsts atbalsta finansējumu un struktūrfondu finansējuma piešķiršanai kā būtisku kritēriju izvirzīt uzņēmuma radīto pievienoto vērtību, uzņēmuma eksportu un darba ražīguma kāpumu.

Būtiski ir arī uzlabot banku kreditēšanas politiku, palielinot ilgtermiņa kredītus investīcijām uzņēmumu izaugsmē. Asociācija norāda, ka ir nepieciešams izvērtēt iespējas ar pensiju fondu atbalstu stimulēt finanšu pieejamību.

"The Red Jackets" norāda, ka būtu nepieciešams palielināt finansējumu pētniecībai un attīstībai, kā arī darbinieku apmācībām, lai veicinātu inovāciju un darba ražīgumu.

Asociācijas ieskatā ir būtiski samazināt enerģijas cenas eksporta rūpniecības uzņēmumiem, lai veicinātu rūpniecības izaugsmi. Asociācija aicina izvērtēt iespēju Baltijas līmenī vienoties par pārinvestēšanu atjaunojamajā enerģijā no visu trīs Baltijas valstu kapitālsabiedrībām, tādā veidā nodrošinot visu trīs valstu eksportētājiem ilgtermiņa konkurētspējīgas priekšrocības.

Eksportētāju asociācija uzsver arī nepieciešamību nodrošināt līdzsvarotu nodokļu sistēmu, kas, no vienas puses, veicinātu izaugsmi, no otras - nodrošinātu pietiekamu finansējumu valsts budžeta izdevumu segšanai.

"The Red Jackets" ir apkopojuši 56 biedru viedokli par pēdējā laika aktuālajiem ekonomikas un tautsaimniecības plānošanas dokumentiem. Asociācija analizēja Finanšu ministrijas piedāvātos scenārijus darbaspēka nodokļu izmaiņās, "Vienošanos par labas korporatīvās pārvaldības principu īstenošanu valsts un privātajās kapitālsabiedrībās", OECD 2024.gada aprīļa ziņojumu par Latvijas ekonomiku un ieteikumus tālākai attīstībai, kā arī Ekonomikas ministrijas informatīvo ziņojumu par Latvijas ekonomikas attīstību.

Asociācijā norāda, ka Latvijas ekonomikas un eksportētāju problēmas ir kritums konkurētspējā - Latvijas uzņēmumu ārējā konkurētspēja ir būtiski kritusies, sekojot darba samaksas pieaugumam, kuram nav sekojis atbilstošs darba ražīguma kāpums. Tas ir izraisījis eksporta preču ražošanas izmaksu pieaugumu.

Tāpat kā problēmu asociācijā norāda nepietiekamas investīcijas efektivitātē. Tostarp eksportētāji izjūt grūtības ar kredītu pieejamību un investīciju trūkumu, kas kavē darba ražīguma paaugstināšanu un inovācijas. Zemā investīciju līmeņa rezultātā darba ražīgums kāpis lēnāk nekā kaimiņvalstīs, piemēram, Lietuvā.

Kā atzīmē asociācijā, augstie darbaspēka nodokļi, īpaši zemo algu saņēmējiem, traucē uzņēmumu konkurētspēju un veicina ēnu ekonomiku. Asociācija atbalsta Finanšu ministrijas izstrādāto scenāriju, kas piedāvā samazināt darbaspēka nodokļus mazo algu saņēmējiem, vienlaikus mēreni palielinot nodokļus lielo algu saņēmējiem.

Ņemot vērā, ka elektroenerģijas cenas rūpniecības uzņēmumiem ir saglabājušās augstas, asociācijā uzsver, ka izdevīgu enerģijas cenu saglabāšana ir būtiska, lai attīstītu eksportējošus ražošanas uzņēmumus un veicinātu augsti mehanizētu rūpnīcu izveidi.

Asociācija "The Red Jackets" apvieno vadošos Latvijas eksportētājus un darbojas, lai uzlabotu eksporta sektora konkurētspēju, veicinātu uzņēmumu izaugsmi un sekmētu valsts ekonomisko attīstību. Asociāciju apvieno 56 biedru ar apgrozījumu kopumā divu miljardu eiro apmērā.

Ekonomika

Bijušais VAS "Latvijas dzelzceļa" (LDz) valdes priekšsēdētājs Rinalds Pļavnieks, kurš 2023.gada pirmajā pusē pildīja LDz valdes locekļa un pagaidu valdes priekšsēdētāja pienākumus, bet gada otrajā pusē - valdes priekšsēdētāja pienākumus, pērn atalgojumā LDz saņēmis 130 139 eiro, liecina viņa iesniegtā amatpersonas deklarācija par 2023.gadu.

Svarīgākais