75% Latvijas iedzīvotāju negrib uzņemties risku, veicot ieguldījumus

Izvērtējot SEB bankas ieguldītāju vērtējumu par vēlamo riska līmeni, veicot ieguldījumus, jāsecina, ka klienti būtiski maina savus uzskatus par pieņemamo riska līmeni: divu gadu laikā ievērojami – par gandrīz 35 procentpunktiem – palielinājies to Latvijas iedzīvotāju skaits, kuri nevēlas uzņemties risku investīciju darījumos, dodot priekšroku pilnīgai drošībai, informē SEB bankas Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Agnese Strazda.

Kā rezultātā vairākums klientu vēlas ieguldīt savu naudu uz periodu, kas nav garāks par vienu gadu, turklāt populārākie uzkrājumu veidi ir ar zemu riska pakāpi un augstu likviditāti.

Kopš 2007. gada 1. novembra SEB banka sniedz investīciju pakalpojumus klientiem, ievērojot ES direktīvas nosacījumus MIFID jeb Markets in Financial Instruments Directive, kuri pieprasa no investīciju pakalpojumu sniedzējiem nodrošināt augstāku klientu interešu aizsardzības pakāpi. Kopā ar klientu aizpildot novērtējuma anketu, bankas konsultants apzina klienta informētības līmeni un sniedz profesionālu informāciju par ieguldījumu stratēģiju, ņemot vērā klienta individuālo situāciju: ieguldījuma mērķi, laika posmu, riska toleranci, pieredzi un zināšanas par finanšu instrumentiem.

Apkopotie klientu sniegtie vērtējumi MIFID projekta ietvaros liecina, ka ieguldītāji šobrīd lielāku uzmanību pievērš savas naudas drošībai, īpaši neakcentējot ieguldījumu atdeves lielumu. Tā no 2007. gada oktobrī/decembrī aptaujātajiem klientiem 41% respondentu nevēlējās riskēt ar saviem ieguldījumiem, savukārt šī gada pirmajos deviņos mēnešos klientu īpatsvars, kuri vēlās, lai nauda būtu pilnībā droša, palielinājās līdz 75%. Attiecīgi samazinājās to ieguldītāju skaits, kuriem svarīga ir peļņa, neskatoties uz iespējamajām ieguldījumu vērtības svārstībām: no 10% 2007. gada nogalē līdz 4% šogad.

Nepieciešamība pēc lielākas drošības ietekmē arī klientu ieguldījumu stratēģiju: ja 2007. gada rudenī-ziemā populārākie ieguldījumu termiņi bija līdz 1 gadam (35%) un no viena līdz trīs gadiem (32%), tad šogad pirmajos deviņos mēnešos vēlamākais laika periods, uz kādu klients būtu gatavs ieguldīt savu naudu, ir līdz vienam gadam – tā atbildēja 61% aptaujāto.

SEB bankas Finanšu tirgus pārvaldes vadītājs Kristaps Strazds: "Neapšaubāmi ieguldītāju uzvedību ietekmē kopējais ekonomiskais fons valstī, kā arī pagājušā gada beigās pieredzētais straujais kritums akciju tirgos pasaulē, tādējādi konservatīvāka pieeja uzkrājumu veidošanā bija sagaidāma. Tomēr vēlos atzīmēt, ka klientu sniegtā informācija liecina arī par to, ka ieguldītāju pieredze nav plaša – 94-95% klientu apstiprina, ka pēdēja gada laikā ir veikuši ne vairāk kā 2 darījumus ar finanšu instrumentiem. Turklāt šis īpatsvars saglabājas nemainīgs 2 gadu garumā. Ieguldītāji pakāpeniski izzina savas vēlmes, vēlamo riska pakāpi, iespējamo peļņu, izdara secinājumus un šobrīd veido pamatu ieguldījumu "uzvedībai" nākotnē."

Tatjana Verjē, Eiropas Komisijas finanšu tirgus sektora vadītāja: "Runājot par uzkrājumiem un ieguldījumiem, var redzēt ka Latvijā lielākā cilvēku daļa ir pārāk piesardzīga ieguldījumu riska vērtēšanā. Par to liecina fakts, ka vairāk kā puse izvēlas vienkāršu krājkontu, depozītu vai "mājas seifu" kā ieguldījuma veidu."

"Risks mūsu dzīvē ir saistīts ar negatīvām asociācijām. Tieši tāpēc, runājot par risku ieguldījumos, mēs tūlīt iedomājamies, ka varētu pazaudēt visus uzkrājumus. Bet uzņemties nedaudz riska ir ļoti veselīgi. Lielākajai ieguldītāju daļai vislabāk piemērota ir vidēja ieguldījumu riska stratēģija. Tas nozīmē, ka mēģināt pilnīgi izvairīties no riska vai – pilnīgi pretēji – uzņemties lielu risku nav optimāli. Vislabākā ieguldījumu stratēģija iekļauj noteiktu riska pakāpi, bet tajā pašā laikā arī aizsargā daļu no kopējā ieguldījuma. Veicot uzkrājumus kādam mērķim, ir ieteicams savu īstermiņa mērķu sasniegšanai izvēlēties ieguldījumu veidus ar zemāku riska pakāpi, bet savu ilgtermiņa mērķu sasniegšanai izmantot ieguldījumu produktus ar lielāku riska pakāpi. Tieši tāpēc pirms uzkrājuma veikšanas ir ļoti ieteicama riska analīze, kas palīdz atrast vislabāk piemērotus ieguldījuma veidus, balansējot starp vēlamo ienesīgumu, ieguldījuma laika posmu un riska profilu."

Ekonomika

ASV datorprogrammatūras uzņēmums "Microsoft" paudis interesi uzsākt sarunas par mākslīgā intelekta ekselences centra izveidi Latvijā, aģentūrai LETA pavēstīja Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) pārstāvji.