Saņemti pirmie pieteikumi par plūdu un vētras nodarītajiem zaudējumiem

Šonedēļ visā Latvijā līdz ar spēcīgo vēju un straujo gaisa temperatūras paaugstināšanos ir aktualizējušies gan plūdu, gan arī citu dabas stihiju postījumu draudi.

Lai arī situācija ir ievērojami mierīgāka nekā pagājušā gada pavasarī, tomēr šonedēļ Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests veicis 169 glābšanas darbus, tajā skaitā 56 reizes izbrauca uz plūdu apdraudētajām vietām, lai tās apsekotu vai sniegtu palīdzību iedzīvotājiem, bet 85 gadījumos sniegta tehniskā palīdzība, kas pārsvarā ir vētras seku novēršanas darbi – koku novākšana no ceļu braucamajām daļām, māju jumtiem, atrautu jumta segumu noņemšana gadījumos, ja tas apdraud cilvēkus. Turklāt arī apdrošināšanas sabiedrība „Balta” pagājušajā nedēļā ir saņēmusi jau 18 pieteikumus saistībā ar dažādiem dabas stihiju nodarītiem bojājumiem īpašumam.

Astoņi no visiem saņemtajiem apdrošināšanas atlīdzību pieteikumiem ir tieši par īpašumu applūšanu. Piemēram, Ogres novadā, pārplūstot Ogres upei, ūdens ir appludinājis ēkas pagrabu un pirmo stāvu. Savukārt Ikšķiles novada Tīnūžu pagastā, pārplūstot vietējai upītei, applūdis pagrabs un izskaloti mājas pamati. Arī pavasara vētra nodara dažādus postījumus, un ir saņemti trīs pieteikumi. Piemēram, Kuldīgā vēja rezultātā ir cietusi palīgēka, Rīgā kādam īpašumam ir bojāti piemājas vārti, Talsu novadā no vēja ir lūzis koks un uzkritis mājas fasādei.

„Šobrīd saņemtais atlīdzību pieteikumu skaits ne tuvu nav tik liels kā iepriekšējā pavasarī, tomēr, turpinoties spēcīgajam vējam, pieteikto negadījumu skaits varētu pieaugt. Turklāt jāņem vērā, ka nopietnāku bojājumu gadījumā iedzīvotāji vienmēr sākumā vēršas pēc palīdzības pie VUGD un tikai pēc tam informē apdrošinātājus. Arī šogad esam gatavi sniegt palīdzību saviem klientiem, sedzot plūdu radītos zaudējumus vietās, kur tiem nav regulārs sezonāls raksturs – plūdi notiek ne biežāk kā vienu reizi piecos gados,” skaidro Ingus Savickis, AAS „Balta” Atlīdzību direktora vietnieks.

2010. gada pavasarī no visām Latvijas apdrošināšanas kompānijām AAS „Balta” izmaksāja vislielāko atlīdzību apjomu par plūdu nodarītajiem zaudējumiem, sniedzot palīdzību saviem klientiem, – tika reģistrēti vairāk nekā 200 šādu gadījumu, par kuriem atlīdzībās tika izmaksāti 236 000 latu.

Svarīgākais