Liepnieks: vēl viena šāda nedēļa un benzīns maksās latu

«Vēl viena nedēļa, kā šī, un pie mums benzīns maksās latu. Savukārt vasarā jau būs pāri latam,» biznesa ziņu portālam BNN.LV teic polittehnologs Jurģis Liepnieks, vērtējot globālā naftas tirgus un Latvijas nodokļu ietekmi uz degvielas vērtību.

Komentējot Brent jēlnaftas cenu kāpumu, ko galvenokārt izraisījuši nemieri Tuvajos Austrumos, Liepnieks atzīmē: «Brent nafta īpaši ietekmē Eiropas un mūsu tirgu, un ir skaidrs, ka naftas cena turpinās kāpt, saglabājot riska prēmiju. Turklāt naftas cenu veicina arī ekonomikas izaugsme.»

Arī degvielas tirgus eksperts Uldis Sakne norāda, ka benzīna cena – 1 lats – esot reāla, jo daudzviet citur Eiropā tā jau šobrīd pārsniedz lata robežu.

«Ir jāņem vērā tas, kādi faktori ietekmē degvielas cenas svārstības. Situācija pasaulē vairs nav standarta, mēs nevaram runāt par ekonomikas augšupeju vai bremzēšanos, naftas cenu ietekmē ekstrēmi notikumi,» norāda Sakne.

«Vēl divas Lībijas un benzīns maksās 1,50 latus,» atzīst Sakne, norādot, ka arī situācija Japānas atomreaktoros ievērojami paaugstināšot pieprasījumu pēc fosilajiem resursiem. «Kāda būs cena, nav prognozējams, taču ir skaidrs, ka tā nekādā gadījumā nebūs zemāka,» tā eksperts.

Savukārt ilggadējs žurnālists un degvielas tirgus eksperts Miks Lūsis ir optimistiskāks. «Gribētos tomēr saglabāt nemirstošu optimismu un cerēt, ka tuvāko nedēļu un mēnešu laikā lats par litru degvielas mums vēl nebūs jāmaksā,» uzskata Lūsis vienlaikus gan piebilstot, ka tirgotāji varētu sažmiegt savas jostas.