Kā tiek aprēķinātas algas "airBaltic"? Valde un padome gadā saņem vairāk nekā divus miljonus eiro

© Foto kolāža/F64/Pixabay

Atalgojuma noteikšanā "airBaltic" izmanto divas pieejas – algu sistēmas un individuālo atalgojumu, teikts "airBaltic" ilgtspējas un gada pārskatā par 2023. gadu.

Ekrānuzņēmums/airBaltic

2023. gadā "airBaltic" vidēji strādāja 2468 darbinieki, trīs valdes locekļi un četri padomes locekļi.

Pārskatā teikts, ka

• algu sistēmas tiek izmantotas, lai aprakstītu un noteiktu atalgojumu darbinieku grupām ar ļoti salīdzināmiem, precīzi definētiem darba pienākumiem un līdzīgu karjeras attīstības ceļu. Tas var ietvert pilotus, stjuartus un gaisa kuģu tehniķus, bet ne tikai;

• individuālo atalgojumu nosaka visiem darbiniekiem, kuri nav iekļauti algu sistēmās. Par atalgojuma struktūru un apmēru darbinieks un darba devējs vienojas individuāli darba līgumā.

Visiem darbiniekiem tiek piemērota vienāda individuālā atalgojuma noteikšanas politika.

Gada kopējā atalgojuma attiecība starp darbinieku, kas "airBaltic" saņēma lielāko atalgojumu (valdes locekļi netiek iekļauti attiecīgo koeficientu aprēķinā), un visu darbinieku atalgojuma mediānu 2023. gadā bija 8,6, kas ir samazinājums salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu, kad šī attiecība sasniedza 10,4.

Kopējais gada atalgojums visaugstāk apmaksātajam darbiniekam 2023. gadā ir samazinājies par 12% (iemesls - darbinieku rotācija), un kopējā gada atalgojuma mediāna visiem darbiniekiem, izņemot visaugstāk apmaksāto personu, 2023. gadā palielinājās par 6%.

Lai nodrošinātu taisnīgu un pārredzamu atalgojumu, kas ir konsekvents un salīdzināms gan iekšēji, gan ārēji, tiek izmantota amata novērtēšanas metode. Amatu novērtēšanas metode nodrošina sistemātisku procesu, lai noteiktu dažādu amatu relatīvo vērtību organizācijā.

Katrs amats - gan individuālais, gan algu sistēmās iekļautais - tiek izvērtēts. Amati tiek vērtēti pēc universāliem aspektiem, tādiem kā izglītība, profesionālā pieredze, darba sarežģītība, garīgā piepūle u.c., kas ļauj vienlīdzīgi novērtēt un sakārtot amatu pakāpēs pat ļoti specifiskus un funkcionāli atšķirīgus darbus.

Katrai amata kategorijai ir noteikts konkrēts atalgojuma diapazons, kas tiek noteikts un pārskatīts katru gadu, pamatojoties uz ārējām konsultācijām un Latvijas Bankas vidējā atalgojuma pieauguma prognozēm. Attiecīgais algu diapazons tiek izmantots kā vadlīnija algu pārskatīšanas procesā.

Atalgojuma noteikšanas procesu pārrauga iekšējā Atalgojuma komiteja, lai nodrošinātu vispārējo atbilstību atalgojuma politikai.

Lai nodrošinātu taisnīgu atalgojumu, algas amatu pakāpēs tiek salīdzinātas, neņemot vērā atšķirīgās darba funkcijas. Individuālās atalgojuma atšķirības var izskaidrot ar tādiem faktoriem kā darba rezultāti un iepriekšējā pieredze, kā arī citiem aspektiem, lai nodrošinātu taisnīgu atalgojumu.

Svarīgākais