Pirmdiena, 6.maijs

redeem Didzis, Gaidis

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Aivars Strakšas: "AirBaltic" un arī Gausa patiesības mirklis tuvojas

© Kaspars Krafts/F64

Bijušais VAS "Latvijas Dzelzceļš" viceprezidents Aivars Strakšas "airBaltic" 2023. gada auditētā Ilgtspējas un gada pārskata prezentācijā saskatījis vairākas interesantas lietas, proti, viņš pieļauj, ka nekādas rekordpeļņas nav, ka uzņēmums nav samaksājis darbaspēka nodokļus par decembri, ka naudas plūsmas stāvoklis patiesībā ir drūmāks nekā vēstīts.

Latvijas nacionālās aviokompānijas "airBaltic" koncerns pagājušajā gadā strādāja ar auditēto peļņu 33,652 miljonu eiro apmērā pretstatā zaudējumiem gadu iepriekš, savukārt koncerna apgrozījums, salīdzinot ar 2022.gadu, palielinājās par 33,5%, sasniedzot 667,982 miljonus eiro, liecināja vakar publiskotā informācija.

Aivars Strakšas norāda, ka šī ziņa uz publiku nostrādāja par visiem 100%. "Es to saku bez īpašas ironijas, jo tas bija jāizdara un nevar noliegt, ka Gausam [airBaltic vadītājam] tas izdevās. Tāpat uzņēmuma finansisti spēja sakārtot naudas plūsmu tā, lai pašreizējo obligāciju emisijas striktais nosacījums, kas paģēr uz katra ceturkšņa beigām vismaz 25 miljonus eiro lielu naudas atlikumu, tiktu ievērots. Kā jau ar naudu saistīti cilvēki, finansētāji prot lasīt finanšu pārskatus un var nenoticēt tam, ka skaista, dārga bantīte, ar kuru pārsieta dāvana, apliecina dāvanas vērtību. Noteikti apskatīsies kas tur iekšā. Un tur ir šis tas interesants," vietnē "Facebook" raksta Aivars Strakšas.

Pēc viņa teiktā, lai arī tika pausta ziņa par visu laiku liekāko peļņu, pats uzņēmums jau gana korekti ir norādījis, ka no gandrīz 34 miljoniem eiro aprēķinātās peļņas, peļņa, ko var attiecināt uz 2023. gadu, ir tikai 10,1 milj. eiro.
"Tātad nekāds rekords nesanāk. Taču nav arī slikti, vismaz izdevies atgriezties pie peļņas rādītājiem. Būtiskākais slēpjas naudas plūsmas aprēķinā. Lai arī pats uzņēmums ir norādījis, ka naudas plūsmas samazinājums ir tikai 8,8 miljoni, patiesībā stāvoklis ir drūmāks. Prasību saglabāt vismaz 25 miljonus eiro uzņēmuma kontos ir izdevies saglabāt, pateicoties intensīvai biļešu tirdzniecībai nākošajiem periodiem un darbaspēka nodokļu parāda kavēšanai par vienu mēnesi," raksta A. Strakšas.