Interneta lapu mobilās versijas izspiež WAP

© f64

Mobilais telefons ir lieta, bez kuras tikai retais dodas ārpus mājas. Tas dod iespēju ne tikai būt sasniedzamam, bet ar interneta starpniecību iegūt nepieciešamo informāciju praktiski jebkurā vietā. Lai mobilajos telefonos padarītu interneta mājaslapas ērtāk aplūkojamas, tiek radītas mobilās versijas. Kopš marta vidus tāda ir arī kvalitatīvās žurnālistikas ziņu portālam nra.lv – m.nra.lv

Neatkarīgā mobilo versiju priekšrocību saskatīja lapas vieglumā un telefona ekrānam piemērotākā informācijas izkārtošanā. Piemēram, www.nra.lv mājaslapas atvēršana telefonā vakar dienas vidū prasīja aptuveni 585 kb, savukārt mobilās versijas – m.nra.lv – atvēršana tobrīd patērēja simtiem reižu mazāk – tikai 1 kb. Mājaslapas svars jeb datu apjoms, protams, ir mainīgs lielums, atkarībā no tajā ievietotā informācijas daudzuma, taču jebkurā gadījumā mobilā versija prasīja daudz mazāka apjoma datu pārraidi nekā šā ziņu portāla atvēršana ar www.nra.lv. Turklāt mobilajā versijā informācija ir sakārtota tā, lai ziņu sākuma teksts būtu uzreiz izlasāms. Lai arī tālruņu procesori ir pietiekami jaudīgi, ir vērojama neliela aizture laikā, apstrādājot un attēlojot pilno mājaslapu informāciju. Pārlūkojot telefonā www.nra.lv, jārēķinās, ka, lai izlasītu rakstu, līdz tam būs jāveic vairākas navigācijas darbības. Tieši šo priekšrocību dēļ mobilās versijas piedāvā arī daži citi ziņu portāli un vairāku uzņēmumu uzturētās mājaslapas.

«Mobilā versija – m.nra.lv – ir radīta ikvienam aktīvam ziņu portāla lietotājam, kuram svarīgi ir būt informētam ikvienā vietā un situācijā. Informācijas izvēlne veidota tā, lai ziņas būtu ne tikai labi pārskatāmas, bet arī maksimāli vienkārši atvieglotu ziņu meklēšanu. Jaunās versijas izstrādē tika piesaistīti mobilo ierīču īpašnieki, kuri, testējot produktu, izvēlējās ērtākos risinājumus» stāstīja SIA Mediju nams valdes priekšsēdētājs Armands Puče.

Telekomunkāciju eksperts SIA Latvijas mobilais telefons Biznesa vadības dienesta direktors Vīgants Radziņš Neatkarīgajai apstiprināja, ka mobilās versijas ir ērtāk aplūkojamas, jo tās veidotas, domājot par to, ka lapu aplūkošana notiek uz neliela ekrāna ar navigācijas pogām vai izmantojot skārienjutīgo ekrānu. Parasti mobilās web lapas ir vieglākas, jo mazāks datu apjoms ir nepieciešams tās ielādēšanai un līdz ar to arī mazāk laika tiek patērēts.

«Agrāk tas tiešām nozīmēja lēnāku un dārgāku mobilā interneta lapu aplūkošanu, bet, ņemot vērā LMT 3G tīkla iespējas un plašo pārklājumu un zemās Internets telefonā pakalpojumu izmaksas, lapas izmērs vairs nav tik kritisks. Izņēmums būtu, atrodoties citā valstī, kur datu pārraides tarifi ir augsti un kurus nenosaka LMT,» skaidroja V. Radziņš.

Viņš atgādināja, ka mobilajā tālrunī tāpat kā datorā ir interneta pārlūkprogrammas, kuras tiek izmantotas web lapu pārlūkošanai. Šobrīd praktiski visi viedtālruņi un liela daļa lētākā segmenta aparātu atbalsta XHTML (XHTML Mobile Profile) valodā veidotas lapas. «Mobilo tālruņu interneta pārlūkprogrammām ir ierobežotākas iespējas satura attēlošanai, piemēram, tām praktiski nav atbalsta tādam saturam, kas izmanto Flash, JavaScript, Ajax un citas tehnoloģijas. Lai gan jāpiebilst, ka arī tās jau ir pieejamas atsevišķos viedtālruņu pārlūkos un šādu pārlūkprogrammu skaits, visticamāk, nākotnē pieaugs,» sacīja V. Radziņš.

Pirmsākumos interneta satura aplūkošanai telefonā tika izmantots WAP. Taču šobrīd tā popularitāte samazinās un arvien vairāk interneta satura veidotāju dod priekšroku mobilai versijai.

«WAP ir protokols, kurš sākotnēji tika izmantots mobilo lapu aplūkošanai, kuras tika veidotas WML standartā aplūkošanai. Šodien WAP protokola darbība LMT tīklā tiek nodrošināta, bet šādu tālruņu izplatība mobilā interneta lietotāju vidū ir ļoti zema un turpina samazināties. Jau labu laiku tālruņi, kas atbalsta datu pārraidi, atbalsta http protokolu, un WAP protokols tiek izmantots arvien mazāk,» atzina V. Radziņš.

Ekonomika

Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka (ERAB) samazinājusi Latvijas un Igaunijas iekšzemes kopprodukta (IKP) pieauguma prognozes, taču lēš, ka Lietuvas ekonomikā gaidāma vēl straujāka izaugsme, nekā prognozēts iepriekš.

Svarīgākais